Patria ja ilmailumuseot rakentavat VL Myrsky -hävittäjän lähes tyhjästä

myrsky_2VL Myrsky on historiallisesti merkittävin suomalainen hävittäjälentokone. Niitä valmistettiin 51 kappaletta, mutta yhtään ei säilynyt kokonaisena. Ilmailumuseoyhdistys ry, Keski-Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Ilmailumuseo sekä Patria sopivat keskiviikkona museokuntoisen Myrskyn rakentamisesta jäljelle jääneistä osista.

Patria on hankkeen päätukija. Sen edeltäjä Valtion Lentokonetehdas vastasi aikanaan Myrskyn  suunnittelusta, kehitystyöstä ja tuotannosta. Merkittäväksi konetyypin tekee se, että se ainoana suomalaisena hävittäjänä Myrsky II pääsi sarjatuotantoon.

myrsky_3Rekonstruktion arvioidaan kestävän kuusi vuotta. Projektin kustannusarvio on noin 80 000 euroa. Näyttelykunnossa koneen arvioidaan olevan syksyllä 2019.

Tavoitteena on saada museokelpoinen Myrsky – ei lentävää konetta. Lopullisesta sijoituspaikasta ei ole vielä tietoa.

Myrskyistä on jäljellä mm. kaksi suhteellisen täydellistä mutta ruostunutta putkirunkoa sekä erilaisia irto-osia. Ne kuitenkin vastaavat vain viittä prosenttia koneesta.

Loput 95 pitää valmistaa itse, suurimpina kokonaisuuksina puiset siivet. Onneksi Hallinportin ilmailumuseon autotallia purettaessa löytyi Myrskyn piirrustuksia, jotka ovat nyt apuna hankkeessa. Keski-Suomen Ilmailumuseo vastaa metalliosista ja Suomen Ilmailumuseo puutyöstä.

"Patria haluaa mahdollistaa tämän historiallisesti merkittävän koneen entisöinnin ja olla mukana projektissa pääyhteistyökumppanina tukemassa sitä taloudellisesti ja materiaalihankintojen osalta sekä valmistamalla tai valmistuttamalla itse osia projektin käyttöön", toteaa yrityssuunnittelu- ja markkinointijohtaja Jukka Holkeri Patriasta.

"Lisäksi meille on tärkeää se, että projektissa hyödynnetään nuorten työpajoja ja sitä kautta tuetaan nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä, mikä on ollut jo vuosia Patrian tukikohteena."

Entisöintityössä ovatkin vahvasti mukana teknisen alan oppilaitoksissa opiskelevat nuoret sekä muun muassa Jyväskylän ja Vantaan nuorisotyöpajat.

Kotimaisen lentokoneteollisuuden taidonnäyte

VL_Myrsky_II_1Toisen maailmansodan kynnyksellä lentokaluston ostaminen ulkomailta Suomeen oli kallista ja lähes mahdotonta maailmanpoliittisen tilanteen takia, Siksi kotimaista hävittäjälentokonetuotantoa käynnistettiin.

Myrskyn suunnittelu aloitettiin keväällä 1939. Kotimainen lentokoneteollisuus kehittyi valtavasti toisen maailmansodan aikana ja silloisen Valtion Lentokonetehtaan (VL) toiminta loi pohjan nykyiselle Patrian ilmailuosaamiselle.

myrsky_1Myrskyn prototyyppi lensi ensimmäisen kerran 23.12.1941. Sota‐aika ja sen korvikemateriaalit asettivat omat haasteensa projektille, mutta Myrsky ehti kuitenkin laivuekäyttöön jatkosodan viimeisinä viikkoina sekä myös Lapin sotaan. Viimeisen kerran koneella lennettiin 10.2.1948. ++


Projektin edistymistä voi seurata internetissä osoitteessa www.vlmyrsky.fi

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut aiheesta: