Patria ja yhtiön kehittämä CANDL-datalinkkiratkaisu on mukana Suomen ja Saksan MUM-T-hankkeessa

UAS_ohjaus_1Patria on mukana Suomen ja Saksan puolustushallintojen johtamassa tutkimusprojektissa, jossa selvitetään miehitettyjen ja miehittämättömien järjestelmien yhteistoimintaa erilaisissa tilanteissa. Koelentoja on lennetty Suomessa syksyn aikana. Miehitettyjen ja miehittämättömien ilma-alusten yhteistyötä kehitetään erilaisissa tulevaisuuden ilmapuolustushankkeissa mm. Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Suomen osuus tutkimuksessa keskittyy lavetista ja järjestelmistä riippumattoman ihmisen ja koneen väliseen yhteistoimintaan. Patria toimii tutkimusprojektissa yhdessä kumppaninsa Airbus Defence and Space kanssa, joka johtaa teollisuuden osalta kokonaisuutta.

Patria_flagsPatria vastaa MUM-T-järjestelmien (Manned-UnManned Teaming) välisestä tiedonsiirrosta miehitettyjen ja miehittämättömien ilma-alusten ja maajärjestelmien välillä CANDL-datalinkkijärjestelmällä (Compact Airborne Networking Data Link).

Puolustusvoimien johtamia MUM-T-tutkimukseen liittyviä testejä ja lentodemonstraatioita järjestettiin yhteistyössä Saksan Puolustusministeriön kanssa Rovajärvellä ja Kemijärvellä tänä syksynä.

UAS_Talarion_Tanan300”Yhteistyö Airbusin ja Saksan Puolustusministeriön kanssa tutkimusprojektissa on luontaista jatkumoa yli 15 vuotta kestäneelle menestyksekkäälle yhteistyölle sotilasilmailun parissa. Ensimmäiset CANDL-datalinkkiterminaalit ja yhteysetäisyyden kasvattamiseen suunnitellut HPA-tehovahvistimet toimitettiin Airbusille vuonna 2017 kattamaan MUM-T-tiedonsiirto niin miehitettyjen kuin miehittämättömienkin ilma-alusten ja maajärjestelmien välillä", toteaa kansainvälisestä myynnistä vastaava Jouni Wirtavuori Patrian Systems-liiketoiminnasta.

"CANDL:n tarjoama ainutlaatuinen yhdistelmä luotettavaa ja verkottuvaa tiedonsiirtoa mahdollistaa lisäksi tulevaisuuden tarpeita vastaavan LVC-pohjaisen koulutuksen, jossa lentäviin järjestelmiin yhdistetään simulaattoreita ja tietokonemalleja tuottamaan mahdollisimman realistinen koulutusympäristö”, jatkaa Wirtavuori.

“Tämän kaltaiset yhteistyöprojektit ovat teollisuudelle erittäin tärkeitä. Ne avaavat mahdollisuuksia päästä verkottumaan eurooppalaisen teollisuuden kanssa ja päästä osaksi monikansallisia arvoketjuja”, toteaa Patrian liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Pasi Niinikoski.

Patrian CANDL on suun­ni­tel­tu eri­tyi­ses­ti luo­tet­ta­vaa ja häi­riön­sie­tois­ta tie­don­siir­toa ja lukuisten verkon jäsenten yhdistämistä edel­lyt­tä­viin so­vel­lus­koh­tei­siin. Se tarjoaa 8 Mbit/s datanopeuden, suojatun komentoyhteyden sekä videokuvan ja digitaalisen puheen välityskyvyn. CANDL:in ohjelmistoradiopohjainen laitteisto on suunniteltu lentokelpoiseksi kattaen ilma-alukset aina moderneimpiin eturivin hävittäjiin saakka. Toimintataajuuksiensa osalta CANDL soveltuu käytettäväksi sekä sotilas- että siviilikäyttöisissä järjestelmissä.

Lue myös: