Patria päätti jälleen yhdet yt-neuvottelut - HX-hanke ja siviililentoliikenteen nousu kääntänevät suunnan

Patria_flagsYhteistoimintaneuvottelut Patrian Aerostructures-liiketoiminnan metalliyksikössä eli Patricomp Oy:ssä Jämsän Hallissa on saatu päätökseen. Henkilöstöä lomautetaan toistaiseksi, mutta käytössä on myös muita lomautustoimia. Patria on joutunut turvautumaan yt-neuvotteluihin useassa liiketoimintayksikössään. Käynnissä oleva HX-hankkeen ja siviililentoliikenteen avautumisen odotetaan kuitenkin tuovan kaivattua lisätyötä ja kääntävän suunnan uuteen nousuun.

Yt-neuvottelut
Patrian Aerostructures-liiketoiminnan metalliyksikössä aloitettiin kesäkuussa 2021 tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Patria kertoi kesäkuussa yt-neuvotteluiden käynnistyessä syiksi myös hankkeiden toimitusmäärien laskeneen ainakin väliaikaisesti, jonka lisäksi osa työstä loppuu kokonaan.

Neuvottelujen tuloksena seitsemän henkilöä lomautetaan toistaiseksi, ja lisäksi toteutetaan myös muita lomautustoimia. Toimenpiteet tulevat voimaan pääosin syyskuussa 2021.

Aerostructures-liiketoiminta suunnittelee ja valmistaa vaativia lentokonerakenteita. Metalliyksikössä työskentelee 29 henkilöä.

Patrian näkymiä kirkastanee käynnissä oleva HX-hanke, jonka odotetaan työllistävän yritystä. Jo vuonna 2017 Patria kertoi olevansa mukana Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa. Parhaimmillaan HX-hanke voisi tuoda Patrialle merkittävästi työtä mm. hävittäjien ja moottoreiden kokoonpanossa. Patria on hankkinut tällä alueella lisäosaamista yritysostoin.

Yhtiön vahvuudet liittyvät hävittäjähankinnan operatiiviseen suorituskykyyn, elinkaarikustannusten hallittavuuteen sekä huoltovarmuuteen ja teolliseen yhteistyöhön. Patrialla on myös kokemusta kaluston korkean käytettävyyden ylläpidosta nykyisessä Hornet-laivastossa.

Sotilasilmailupuolen lisäksi Patrialla on voimassa olevia koulutussopimuksia lentoyhtiöiden kanssa lentäjäkoulutuksesta. Patria kouluttaa lentäjiä Air Astanalle sekä tulevaisuudessa myös Qatar Airwaysille ja Turkish Airlinesille.

Patrian omistavat Suomen valtio (50,1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49,9 %). Patria omistaa 50 % norjalaisesta Nammosta, ja yhdessä nämä kolme yritystä muodostavat johtavan pohjoismaisen puolustuskumppanuuden.

Lue myös: