Pegasos-Zeppelin eteni Ruotsin Ljungbyhediin - seuraavaksi Suomeen Skavstan kautta

pegasos12Ilmakehää tutkivan, EU:n rahoittaman Pegasos-tiedeprojektin käytössä oleva Zeppelin NT -ilmalaiva (D-LZFN) starttasi lauantaiaamuna välilaskupaikaltaan Lübeckistä Saksasta kohti Ruotsin Ljungbyhediä. Siellä se viettää lauantain ja sunnuntain välisen yön. Lopullisena päämääränä on Jämin lentopaikka, josta ilmalaiva tekee tutkimuslentonsa Suomessa. Seuraava vaihe on sunnuntainen siirtymä Skavstaan, mikäli sää sen sallii.

Zeppelin NT -ilmalaiva starttasi maanantaiaamuna 15. huhtikuuta matkalleen kohti Suomea kotikentältään Saksan Friedrichshafenista. Alus on tehnyt välilaskut mm. Mainzissa ja Lübeckissä. Matka etenee suunnitellussa aikataulussa, vaikka haastetta tuo ilmalaivan kiinnittymiseen tarvittavan ajoneuvon (kuvassa) ja muiden tukijoukkojen etenemisnopeus maanteitse.

PEGASOS (Pan-European Gas-AeroSOls climate Study) kartoittaa ilmakehän kaasuja, hiukkasia ja niiden suhdetta sääilmiöihin sekä ilmastonmuutokseen. Euroopan Unionin suurelta osin rahoittama projekti hyödyntää ilmalaivalentojen ohella maa-asemilla tehtäviä mittauksia.

Neljä vuotta kestävä hanke käynnistyi 2011. Kokonaiskustannukset ovat 9,8 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus on 7 miljoonaa. Hanke kuuluu EU:n seitsemänteen puiteohjelmaan.

 

Pegasos-ilmalaivan matkan live-seuranta

Lue myös: