Perämies uhkasi kapteenia aseella lennon aikana Yhdysvalloissa - luvassa jopa 20 vuotta vankeutta

A320_wingtip_1Yhdysvaltain Utahissa on nostettu syytteet lentomiehistön toiminnan häirinnästä tapauksessa, jossa perämies uhkasi kapteenia käsiaseella kesken lennon. Lentoyhtiötä tai lentoa ei oikeuden tiedoissa julkistettu, mutta amerikkalaismedian mukaan kyseessä olisi ollut Delta Air Linesin lento. Tapauksesta kertoivat mm. ABC News ja CBS News.

Kalifornialaiselle lentoperämiehelle Jonathan J. Dunnille on 18. lokakuuta luettu syytteet tapauksesta, jossa hän uhkasi kapteenia käsiaseella kesken kaupallisen lennon. Uhkaava tilanne tapahtui taivaalla 22. elokuuta 2022.

Kiistan ohjaamossa kerrotaan alkaneen tilanteesta, jossa kapteeni oli tehnyt päätöksen määräkentän vaihtamiseksi, jotta yhdelle matkustajalle saataisiin nopeammin lääketieteellistä apua. Syyttäjän mukaan perämies uhkasi ampua kapteeni useita kertoja mikäli lennon määränpäätä vaihdettaisiin.

Oikeusistuin ei ole julkistanut lentoa tai lentoyhtiötä, jota tapaus koskee, mutta kyseessä on kuitenkin kaupallinen lentoyhtiö. Pimennossa on myös tieto vaihtuiko lennon määränpää vai ei. CBS Newsin mukaan syytetty lentäjä oli tapauksen aikaan Delta Air Linesin palveluksessa.

Perämiehen tehtävissä toiminutta lentäjää syytetään lentomiehistön häirinnästä, josta voidaan tuomita jopa 20 vuoden vankeuteen. Oikeusistunnon on määrä alkaa 16. marraskuuta 2023.

Yhdysvalloissa osalla lentäjistä on lentokenttienkin turvallisuudesta vastaavan TSA:n (Transport Security Administration) myöntämä lupa kuljettaa asetta lennoilla. Osalle lentäjistä on annettu aseenkantolupa Yhdysvaltain sisäisillä lennoilla, jonka lisäksi heillä on koulutus puolustaa ilma-aluksen ohjaamoa mahdollisissa kaappaustilanteissa. TSA:n mukaan kyseinen lentäjä on vapautettu FFDO-ohjelmasta (Federal Flight Deck Officer).

ABC News: A pilot has been indicted for allegedly threatening to shoot the captain if the flight was diverted

CBS News: Former Delta co-pilot indicted for threatening to shoot captain during commercial flight, officials say