Poliisi julkaisi helikopterin lämpökameran kuvaa Bostonin terroristijahdista

boston3_MassachusettsStatePoliceMassachusetts State Police on julkaissut lämpökamerakuvia tilanteesta, jossa Bostonin pommi-iskuista epäilty paikannettiin takapihalla talviteloilla olevaan veneeseen. Asukas oli havainnut verijälkiä ja hälytti poliisin. Paikalle lentäneen helikopterin lämpökamera pystyi suojapeitteestä huolimatta havaitsemaan haavoittuneen takaa-ajetun piileskelemässä veneen pohjalla.

boston2_MassachusettsStatePoliceEtsintäalueelle Watertownin yläpuolelle oli julistettu lentokielto-alue, joka antoi viranomaisten ilma-aluksille työskentelyrauhan. Yhdysvalloissa poliisilla on runsaasti omia helikoptereita, joita käytetään juuri tällaisissa tilanteissa.

Bostoninkin alueella lentävä Massachusetts State Police Air Wing operoi viittä helikopteria ja yhtä kiinteäsiipistä ilma-alusta. Pääkalustona on kaksimoottorinen Eurocopter AS-355N Twinstar. Kaikissa koptereissa on stabiloitu lämpökamera (FLIR).

boston1_MassachusettsStatePoliceKuvaa voidaan välittää suoraan poliisin johtokeskukseen reaaliaikaisesti videolinkin kautta. FLIR-kuva voidaan kääntää negatiiviksi niin, että lämpimin alue näkyy joko mustana tai valkoisena. Luonnollisesti järjestelmä kuvaa myös normaalia videota.

Launtaiaamuna Suomen aikaa tapahtuneessa pidätyksessä aseistetuksi tiedetty epäilty näkyi selkeästi erottuvana hahmona suojakuomun läpi. Näin voitiin varmistua siitä, että talojen väliin pysäköidyllä trailerilla olevassa veneessä tosiaan piileksi joku.

Poliisin koptereissa on GPS-perusteinen kartta- ja suunnistusjärjestelmä. Twinstarit on varustettu myös rungon alapuolisen kuorman mahdollistavilla koukuilla, joten niitä voidaan poliisitehtävien ohella hyödyntää Bambi Bucket -vesipussin kera myös sammutustehtävissä (kuva alla).

boston4_MassachusettsStatePoliceAir Wingissä työskentelee noin 30 poliisia. Kopterit on sijoitettu kolmeen tukikohtaan (Lawrence, Plymouth ja Westover) eri puolille osavaltiota. Tekniikasta vastaavat siviilimekaanikot. Yksikkö lentää vuosittain noin 2000 tuntia.

Lennoilla kopterin minimimiehitys on kaksi: Aircraft Commander (lentäjä) ja Tactical Flight Officer (TFO), joka pystyy tarvittaessa myös ohjaamaan kopteria. Tilanteen niin vaatiessa mukaan otetaan useampi TFO.

 

Helikopterin kuvaamassa videossa näkyy miten poliisin ajoneuvo repii veneen peitteen robottikäsivarrella ja miten sisälle heitetään tainnutuskranaatteja: YLE

Massachusetts State Police Air Wingin nettisivu

Lue myös: