Presidentti Joe Bidenin vierailun aikaiset laajat ilmatilarajoitukset astuvat voimaan 12.7. kello 18

Biden_Ralueet_1Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailun aikaan ilmailua eteläisessä Suomessa rajoitetaan merkittävästi tilapäisillä rajoitusalueilta, jotka yltävät maan pinnalta valvotun ilmatilan alarajaan saakka. Asetetut rajoitukset eivät koske Helsinki-Vantaalle suuntautuvaa kaupallista lentoliikennettä, mutta voi aiheuttaa niille reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia.

AF1_1_webPresidentti Joe Biden vierailee Helsingissä 13. heinäkuuta 2023 Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen välisessä huippukokouksessa. Hänen odotetaan saapuvan Suomeen jo keskiviikkoiltana 12. heinäkuuta.

Vierailu aiheuttaa odotetusti merkittäviä rajoituksia ilmatilaan ja koskee kaikkea muuta kuin Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuvaa ja sieltä lähtevää kaupallista lentoliikennettä.

Tilapäinen rajoitusalue EFR555 astuu voimaan 12. heinäkuuta 2023 kello 15.00 UTC-aikaa eli kello 18.00 Suomen aikaa ja ovat voimassa aina 14. heinäkuuta 2023 kello 15.00 UTC-aikaa eli 18.00 Suomen aikaa saakka. Rajoitusalue on jaettu neljään osaan ja se yltää maan ja veden pinnasta 1300 jalan tai 2500 jalan korkeuteen saakka alueesta riippuen. Näiden alueen yläpuolinen ilmatila on valvottua ilmatilaa, jonne ei ole asiaa ilman lennonjohtoselvitystä.

Biden_Ralueet_2Rajoitusalueista EFR555A:n osalta rajoitukset eivät siis koske kaupallista ilmaliikennettä, jonka määränpää tai lähtökenttä on Helsinki-Vantaa. Ilmaliikenteelle annetaan normaalia lennonvarmistuspalvelua, mutta toiminta saattaa aiheuttaa reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia. Kaikki muu ilmaliikenne alueella on kiellettyä.

Rajoitusalueilla EFR555B1, EFR555B2 ja EFR555B3 lentäminen on sallittua poislukien seuraavanlainen toiminta: purjelentokoneet, ultrakevyet, kuumailmapallot, laskuvarjohyppytoiminta, riippuliito, varjoliito, lennokit, pienoisraketit sekä miehittämättömät ilma-alukset ja dronet. Näillä alueilla sallituille lennoille vaaditaan transponderi, kaksipuolinen radioyhteys sekä erillinen lentosuunnitelma jokaista yksittäistä lentoa varten. Lentosuunnitelma tulee tehdä viimeistään kaksi tuntia ennen suunniteltua lähtöaikaa.

Biden_aviamapsRajoitusten voimassaoloaikana ei myöskään myönnetä ilmatilavarauksia seuraaville alueille: EFD119 Hyvinkää, EFD128 Nummela, EFD811 Båtvik, EFD813 Sjökulla, EFD814 Vihti, EFD816 Espoo-Otaniemi ja EFD817 Helsinki-Jätkäsaari.

Edellämainitut rajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitavia viranomaisia tai heidän määräämiään lentoja silloin, kun näille viranomaisille säädettyjen tehtävien suorittaminen vaatii lentämistä alueella.

Rajoitukset eivät koske myöskään kiireellistä lääkintälentotoimintaa helikoptereilla, eikä lentoja jotka perustuvat Suomea sitovaan kansainväliseen velvoitteeseen.

H215_scouting_finalIlmatilaa valvotaan vierailun aikana erittäin tarkasti. Rajoitetussa ilmatilassa lentää todennäköisesti ainakin Rajavartiolaitoksen ilma-aluksia kuten H215- ja Koala-helikoptereita sekä Dornier-valvontakoneita. Niiden lisäksi käytössä on todennäköisesti Ilmavoimien Hornet-hävittäjä sekä Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan NH90- ja MD500-helikoptereita.

Turvatoimet aiheuttavat myös muita liikkumisrajoituksia Helsinki-Vantaan lentoasemalla, sen ympäristössä sekä tieliikenteessä lentoaseman ja Helsingin keskustan välillä. Lentoaseman läheisyydessä rajoitetaan näkyvyyttä lentoaseman alueelle ja monet alueet kuten Katriinantien varsi sekä Lemminkäisen kallio pysyvät todennäköisesti suljettuna suurelta yleisöltä. Finavia on jo ilmoittanut sulkevansa Helsinki-Vantaan lentoaseman näköalaterassin 12.-13. heinäkuuta.

Muita turvatoimia ovat Rajavartiolaitoksen jo 8. heinäkuuta käynnistämät toimet rajaturvallisuuden tehostamiseksi Suomen ulko- ja sisärajoilla.

Lentomatkustajien tulee huomioida vierailun aiheuttamat liikenneruuhkat sekä rajoitukset joukkoliikenteeseen ja varata riittävästä aikaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla saapumiseen. Poliisin mukaan julkisia kulkuvälineitä käyttävien toivotaan huomioivan, että reiteillä tai niiden ympäristössä voi esiintyä jopa 40 minuutin liikennekatkoksia. Suurimmat vaikutukset liikenteellä kohdistuvat Helsingin ydinkeskustaan. Ilma- ja tieliikenteen lisäksi vierailu rajoittaa myös vesiliikennettä Etelä-Sataman alueelle.

Lue myös: