Pro: Finnair Kitchenin työntekijät tyytymättömiä henkilöstöpolitiikkaan

IMG-20181117-WA0000Ammattiliitto Pron sopimusaloilla työskentelevät Finnairin työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaaan perjantaina 16. marraskuuta. Finnair pyrki minimoimaan kuusituntisen mielenilmauksen vaikukset. Työntekijöiden mukaan syynä toimille oli ns. työehtosopimusshoppailu ja yksipuolinen sanelu.

Lentoaterioita valmistavan Finnair Kitchenin päättyneiden yhteistoimintaneuvotteluiden seurauksena työnantaja on ilmoittanut siirtävänsä suurimman osan toimihenkilöistä ylemmiksi toimihenkilöiksi, vaikka toimenkuvat pysyvät pääosin samoina. Pro:n mukaan työehtosopimuksen yksipuolinen muutos laskisi olennaisesti henkilöstön palkkoja ja heikentäisi työehtoja.

Perjantaina tehty kuusituntinen mielenilmaus alkoi kello 12 ja työntekijät palasivat takaisin töihin kello 18. Finnair ei mielenilmauksen vuoksi tehnyt matkustusluokan korotuksia enää lähtöportilla perjantai-iltapäivän ja illan aikana

"Sopimusshoppailua on tapahtunut vuosien saatossa myös muissa Finnairin yksiköissä. Työpaikan toimihenkilöt haluavat osoittaa, ettei tilanne ole millään tavalla hyväksyttävä", toteaa Pro tiedotteessaan.

Ammattiliitto Pron lentoalojen sopimusalavastaavat Anne Mähönen ja Totti Brunila kertovat  ulosmarssin johtuvan huonosta henkilöstöpolitiikasta sekä työnantajan työehtosopimusshoppailusta. Catering-aterioita ja lentoliikenteen tukipalveluja tarjoava Finnair Kitchen Oy työllistää noin 500 henkilöä.

Yritys tunnettiin vuodesta 2012 kevääseen 2017 nimellä LSG Sky Chefs Finland Oy. Määräysvalta catering-yrityksessä oli välillä LSG Lufthansa Service Europa/Afrika GmbH:lla, ja saksalaisyhtiöllä oli osto-oikeus catering-toimintaan. Keväällä 2017 yhtiö siirtyi jälleen Finnairin hallintaan nimellä Finnair Kitchen. 

Finnair Kitchen esitti kutsun yhteistoimintalain 8. luvun mukaisiin neuvotteluihin kesäkuussa 2018. Elokuussa 2018 henkilöstö marssi ulos huonon henkilöstöjohtamisen ja väärin maksettujen palkkojen seurauksena.

Vuosien varrella Finnairilla on ollut useita ongelmia catering-yhtiön toimitusten osalta. Yhtiön on usein joutunut kertomaan matkustajilleen ettei sen lennoilla ole mahdollisesti lainkaan tarjoilua.

Lue myös: