PRO: Finnairin pidättäydyttävä tekniikkaa koskevista ratkaisuista

Ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja Antti Rinteen mielestä Finnairin olisi pidättäydyttävä tekniikkaa koskevista ratkaisuista. Rinteen mukaan yhtiön uuden hallituksen on järkevää aloittaa tekniikan tulevaisuuden hahmottaminen avoimella yhteistyöllä henkilöstön kanssa.

Finnairin tekniikasta on viimeisen vuosikymmenen aikana vähennetty toistatuhatta työpaikkaa. Huoltoja on ulkoistettu mm. Aasiaan.

Viimeiset puoli vuotta on selvitetty laitekorjaamon ja moottorikorjaamon tulevaisuutta. Selvitystyön – tai kilpailutuksen – perusteita, lähtökohtia tai sen pohjana olevia tosiasioita ja oletuksia ei ole kerrottu henkilöstölle. Selvitystyö on toteutettu salassa ja sen lopputuloksen julkistamista on toistuvasti siirretty.

- Viime aikaiset tapahtumat ovat rapauttaneet tekniikan henkilökunnan luottamusta siihen, että selvitystyö on tehty objektiivisesti, Finnairin omistajien ja henkilökunnan edut huomioon ottaen. Henkilöstön epäily on, että koko selvitystyön lähtökohtana on tahto todistella, että tekniikkaa Finnairin omana toimintana ei voida jatkaa. Salaamisella, tietojen pimittämisellä ja oma henkilöstö selvitystyöstä – tekniikan ylin johto mukaan lukien - ulkoistamalla on varmistettu haluttu lopputulos, Rinne

Finnairin palveluksessa on Ammattiliitto Pron jäseniä noin 1 000, joista tekniikassa noin 600. Henkilöstö on osallistunut tilanteen korjaamiseen hakemalla säästöjä, muuttamalla toimintatapoja ja lisäämällä tehokkuutta.