Puola asetti radioyhteys- ja transponderivaatimuksia valvomattomaan ilmatilaan maan itärajalla

Pansa_rajoitusPuolan lennonvarmistuksesta vastaava PANSA on julkaisti maan puolustusvoimien pyynnöstä Puolan itäosiin uusia rajoituksia koskien valvovömattomassa ilmatilassa lentäviä ilma-aluksia. Toimilla halutaan varmistaa Puolan kansallinen turvallisuus maan itärajalla.

Maanantaina 5. helmikuuta julkistettu ilmailutiedotuspalvelun NOTAM (Notice To Airmen) on voimassa ensivaiheessa 5. toukokuuta 2024 saakka. Radioyhteys- ja transponderivaatimus ovat voimassa maan itäosissa Kaliningradin, Valko-venäjän ja Ukrainan rajojen vastaisilla alueilla.

Syynä ovat mahdolliset suunnittelemattomat sotilastoimet, joilla halutaan varmistaa Puolan kansallinen turvallisuus. Valvomattomassa ilmatilassa (GND-FL95) sijaitsevalle rajoitetulle alueelle lentävän ilma-aluksen on kuunneltava asianomaisen lennonvarmistusyksikön radiotaajuutta sekä käytettävä transponderia.

Toimilla varaudutaan maan ilmatilaan mahdollisesti harhautuviin ohjuksiin sekä droneihin. Puola on todennäköisesti lisännyt myös sotilasilma-alusten partiointilentoja alueella.