Puolan ulkoministeriö: luovutamme kaikki MiG-29 -hävittäjät Yhdysvalloille - suuntana Ukraina

Puola_MiG29_Karivalo_2Puolan ulkoministeriö kertoi 8. maaliskuuta olevansa valmis luovuttamaan kaikki MiG-29 Fulcrum -hävittäjät Saksan Ramsteinin lentotukikohtaan Yhdysvaltain hallituksen käyttöön. Puola pyytää samalla vaihtokauppaa ja odottaa saavansa muita käytettyjä hävittäjiä luovuttamiensa koneiden tilalle. Puolan MiG-29 -hävittäjät toimitetaan todennäköisesti jollain tavalla Ukrainan ilmavoimien käyttöön.

Puolan ulkoministeriö kertoo neuvotelleensa maan hallituksen ja presidentin kanssa kaikkien MiG-29 Fulcrum -hävittäjiensä toimittamisesta Yhdysvaltain hallinnon käyttöön. Koneet luovutetaan ilmaiseksi ja ne toimitetaan Saksaan Ramsteinin lentotukikohtaan. Puolan ilmavoimilla on 28 MiG-29 Fulcrum -hävittäjää.

56_190514Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken on median mukaan vahvistanut suunnitelmat toimittaa Puolan ilmavoimien hävittäjiä Ukrainaan.

Puolan ilmavoimien hävittäjien lopullinen määränpää on siis Ukraina, joka on jo aiemmin pyytänyt länsimailta lisää hävittäjäkoneita. Ukrainalla on nykyisin käytössä samaa konetyyppiä, joten ne saadaan nopeasti käyttöön.

Viiveitä hankkeeseen on todennäköisesti aiheuttanut Nato-varustuksen poistaminen Puolan ilmavoimien hävittäjistä.

Neuvostoliiton_MiG_29_Rissala_1986_Kuva_KarivaloPuola on lisäksi pyytänyt Yhdysvaltoja toimittamaan MiG-29 -hävittäjien tilalle käytettyjä hävittäjiä vastaavilla operatiivisilla kyvyillä. Puola on valmis keskustelemaan korvaavien lentokoneiden ostoehdoista. Todennäköinen korvaava konetyyppi olisi F-16, joita Puolan ilmavoimilla on käytössä jo nykyisin. Puola on lisäksi tilannut myös Lockheed Martin F-35A -hävittäjiä.

Puolan hallitus pyytää myös muita Naton liittolaisia ja erityisesti MiG-29 -hävittäjiä omaavien valtioiden toimivan samalla tavalla. MiG-29 Fulcrumeita on käytössä myös Bulgariassa ja Slovakiassa. MH

Lue myös: