Puolustusvoimat 100 näkyi Suomi Areenassa - Hornetin JDAM-osuma taistelunäytöksessä

tstnaytos_pori_0718_2Kesän Suomi Areenan yksi pääyhteistyökumppaneista on sata vuotta täyttävä Puolustusvoimat. Se näkyy niin kaupungin täyttävissä keskusteluissa, jokirannan kalustonäyttelyssä kuin taivaalla esityslentoina. Tänään 18. heinäkuuta Porissa esiintyi Midnight Hawks. Ilmavoimat oli virtuaalisesti mukana myös Kirjurinluodossa järjestetyssä taistelunäytöksessä.

Samanaikaisesti Pori Jazz -tapahtuman kanssa järjestettävästä MTV:n Suomi Areenasta on kasvanut vuosien varrella massiivinen tapahtuma. Se vetää päättäjät kesäiseen Poriin ja tarjoaa loputtomasti keskustelutilaisuuksia eri puolilla kaupunkia.

Satavuotisjuhliaan viettävä Puolustusvoimat näkyy myös Suomi Areenalla. Tapahtuman avajaisten yhteydessä maanantaina nähtiin Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän esityslento Porin keskustan yläpuolella. Vaikka monet odottivat pelkkää ylilentoa, HN liikehti pitkään hellepäivään heräävän kaupungin taivaalla.

Hornet pääsi mukaan myös MTV:n lähetykseen. Toimittaja Jussi Kärki oli torin lavalla haastattelemassa puolustusministeri Jussi Niinistöä Hornetit korvaavasta HX-hankkeesta. Taivaalla liikehtivän hävitttäjän jyly kuitenkin sekoitti haastattelun perinpohjaisesti (sen voi katsoa tästä linkistä).

Puolustusvoimien kalustoesittely on esillä Porin Etelärannassa vielä huomenna torstaina kello 10 - 18 ja perjantaina kello 10 - 16. Siellä on nähtävissä lähinnä panssaroituja ajoneuvoja.

tstnaytos_pori_0718_3Mukana on kuitenkin myös maavoimien uusi MUAS-tiedustelulennokki (Mini Unmanned Aerial System, kuvassa vasemmalla). Orbiter 2B on israelilaisen Aeronautics Defense Systems valmistetta. Sen käytöstä vastaavat varusmiehet (aiheesta voi lukea lisää linkistä jutun lopussa).

Tänään keskiviikkona Puolustusvoimat 100 -teemavuosi oli esillä Porissa erityisen näyttävästi. Aamun avasi kello 9.30 Ilmavoimien Midnight Hawks -taitolentoryhmä neljällä BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneellaan. Osaston tiivis vinoneliömuodostelma pysyi ryhmälle tyypillisesti hyvin kasassa huikean sinisella taivaalla kaupungin keskustan yllä.

tstnaytos_pori_0718_4Nytkään ei ollut kyse pelkästä ylilennosta, vaikka sellaisen Midnight Hawks aluksi tekikin Porin torilla olleiden iloksi. Taivaalla nähtiin monipuolinen ohjelma, jota korostettiin savujen käytöllä (oikealla, klikkaa kuvat suuremmaksi).

Päivän keskusteluihin osallistui myös Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg. Seuraamassa oli puolustusministeri Jussi Niinistö.

Iltapäivällä oli vuorossa Puolustusvoimat 100 taistelunäytöskiertueen ensi-ilta Kirjurinluodossa (katso päivämäärät uutisen lopusta). Esityspaikka oli hieman piilossa Pori Jazz -tapahtuma-alueiden takana, mutta ystävälliset järjestyksenvalvojat ohjasivat sinne.

Näytöksessä oli esillä pääosin maavoimien ohjuskalustoa kuten olalta laukaistava Raytheon FIM-92 Stinger -ilmatorjuntaohjus. Esityksessä yhdistettiin livetoiminta yleisön edessä ja etukäteen laadittu videokertomus kahdella suurella näytöllä. Yhdistelmä toimi hyvin jos oli päässyt paikalle josta screenit näkyivät.

Videolla epäilyttävästi AH-64 Apache -taistelukopterilta näyttänyt ilma-alus hyökkäsi suomalaisten joukkojen kimppuun. Oikea ohjusryhmä meni asemaan ja laukaisi pyrotekniikan keinoin toteutettuna Stingerin. Videolla kopteri sai osuman ja putosi.

Ilmavoimat oli ymmärrettävästi mukana ainoastaan virtuaalisesti. Hornetin ylilentoa oli harkittu , mutta sen ajoittaminen live-ohjelmaan sekä samaan aikaan lähistöllä käynnissä olleet suuret yleisötapahtumat johtivat tähän ratkaisuun.

Maastosta maaleja virtuaali-Hornetille osoitti näytöksessä oikea JTAC-ilmatulenjohtaja (Joint Terminal Attack Controller). Hävittäjän lento ja aseen pudottaminen oli visualisoitu nykyisen digitaalitekniikan keinoin. Yleisö kuuli tulenjohtajan ja HN-ohjaajan välisen englanninkielisen radioliikenteen.

Sitä oli luonnollisesti typistetty tositilanteeseessa käytettävästä, mutta termistö oli oikein. Kun GPS- ja inertiaohjattu JDAM-täsmäpommi (Joint Direct Attack Munition) oli irronnut koneesta, ohjaaja totesi "thirty seconds".

tstnaytos_pori_0718_1Kun virtuaalinen ase osui massiivisen pyrotekniikan myötä maaliksi osoitettuun komentokeskukseen (otsikkokuvassa), HN kuittasi jenkkityylillä "It's Miller-time" ja kääntyi kotitukikohtaansa. Taistelunäytöksen videomateriaalia on nähtävissä uutisen lopussa olevalla Puolustusvoimien videotrailerilla.

Toimintanäytöksen jälkeen siihen osallistuneet varusmiehet ja kantahenkilökunnan edustajat jäivät vielä puoleksi tunniksi keskustelemaan yleisön kanssa. Kaikkiaan paikalla oli varovaisesti arvoioiden ainakin 3000 katsojaa.

Näytöstä seuraamassa ollut puolustusministeri Niinistö kävi sen jälkeen tervehtimässä tapahtuman tuotannosta vastannutta kapteeni Tommi Kangasmaata.

Vaikka Ilmavoimat lensi taistelunäytöksessä vain virtuaalisesti, sen jälkeisessä keskusteluosuudessa oli mukana myös lentovarusteissa oleva Karjalan lennoston Hornet-ohjaaja (kuva yllä). Hänen kanssaan keskustelu kiinnosti selvästi eniten, sillä kun koko muu yleisö oli poistunut, lentäjä jäi vielä vastailemaan kysymyksiin sotilasilmailusta kiinnostuneille.

Teksti ja kuvat Tero Tuominen

Puolustusvoimat 100 -taistelunäytöskiertue jatkuu vielä Joensuussa (9. elokuuta), Oulussa (17. elokuuta), Turussa (25. elokuuta) ja Lahden Kokonaisturvallisuusmessuilla (7 - 8. syyskuuta) Tarkemmat tiedot Puolustusvoimien nettisivuilla.