Puolustusvoimat tilasi JDAM- ja SDB I -pommeja - ilmasta-maahan -vaikutuskykyä F-35 -hävittäjiin

F35_kaartaa_poltto(Päivittynyt klo 13.15) Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja kenraalimajuri Jari Mikkonen allekirjoitti 29. helmikuuta 2024 puolustusministeri Antti Häkkäsen valtuuttamana  hankintasopimuksen F-35 -monitoimihävittäjän JDAM- ja SDB I -ampumatarvikkeista Yhdysvaltojen kanssa. Lentoposti.fi kertoi 22. helmikuuta valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puotaneen hanketta.

Hankinnan kohteena on JDAM- ja SDB I -pommijärjestelmät tarvikkeineen ja palveluineen vuosina 2024–2030. Hankinta on Total Package Approach -hankinta, mikä tarkoittaa, että hankinta sisältää JDAM- (Joint Direct Attack Munition) ja SDB I (Small Diametre Bomb) -pommeja. Niitä varten hankitaan BRU-61 -laukaisulaitteita, jotka mahdollistavat neljän pommin asentamiseen yhteen ripustuspaikkaan asekuilussa.

F35_flyby_2Kyseessä on TPA- eli Total Package Approach -hankinta, jossa ostetaan aseistuksen lisäksi niihin liittyvää harjoitusmateriaalia, ohjekirjallisuutta, varaosia, tarvikkeita, kuljetuspalveluita sekä valmistajan ja toimittajan koulutus- ja tukipalveluita. Sopimus sisältää varaosat sekä toimittajan ja valmistajan tukipalvelut vuosiksi 2024-2030 FMS-sopimuksen Foreign Military Sales) LOA:n (Letter of Offer and Acceptance) mukaisesti.

”Hankinnalla täydennämme kriittistä materiaalia kansallisen turvallisuuden tarpeisiin”, sanoi puolustusministeri Häkkänen.
 
"Ohjautuvat pommit ja liitopommit ovat osa asehankintakokonaisuutta, jolla mahdollistetaan Ilmavoimien kyky toimia osana muiden puolustushaarojen taistelua. Suomen F-35-hävittäjän aseistus hankitaan vaiheittain vuoteen 2035 mennessä. Asehankintojen ajallinen hajauttaminen mahdollistaa sen, että voimme tarkentaa asekokonaisuutta F-35-hankkeen edetessä. Näin myös varmistamme sen, että voimme valita F-35-hävittäjäämme uudenaikaisimmat aseet, joilla on mahdollisimman pitkä käyttöikä", sanoi F-35 -hankejohtaja, eversti evp. Henrik Elo. 
 
" Osa nyt hankittavista asetyypeistä on käytettävissä myös nykyisellä F/A-18-kalustollamme, joten siirtyessämme F-35 -kalustoon pääsemme hyödyntämään tähänastista osaamistamme ja järjestelmätuntemusta, jatkoi Elo. 
 
Hankintasopimus  on dollarimääräinen ja sen indeksisidonnainen enimmäishinta on noin 96 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 79,1 miljoonaa euroa. Hankinta toteutetaan Yhdysvaltojen ja Suomen valtioiden välisenä kauppana noudattaen FMS-ohjelman sääntöjä. Hankintasopimuksen solmii Puolustusvoimien logistiikkalaitos.
 

GBU-39B Small Diameter Bomb -liitopommi on jokasään vaikutuskyky noin 100 kg:n kokoluokassa. GPS/inertia -ohjautuvan pommin pieni koko mahdollistaa erilaisten tai laajojen vaikutuskykyjen kuljettamisen hävittäjällä. Itse kohteeseen hakeutuvan SDB I -pommin kantama on yli 70 kilometriä.

JDAM-pommit ovat Ilmavoimien käytössä jo nykyisin olevia GPS-ohjautuvia täsmäpommeja. Niiden taistelukärkenä toimii joko Mk84-sirpalepommi (GBU-31V1), Mk83-sirpalepommi (GBU-32), Mk82-sirpalepommi (GBU-38) tai BLU-109 -tunkeumapommi (GBU-31V3).

 
Päivitys kello 13.15: Lisätty Tieto sopimuksen allekirjoittamisesta ja F-35 -hankejohtaja Henrik Elon kommentit. 
 
Lue myös: