Qantas avaa kansainväliset lennot loppuvuodesta - ottaa Airbus A380-koneita takaisin liikenneohjelmaan

Qantas_A380Qantas-konserni suunnittelee käynnistävänsä kansainväliset reittilennot uudelleen vuoden 2021 lopulla. Ensimmäisenä reittejä on määrä avata korkean rokotekattavuuden maihin. Australialaisyhtiö ilmoitti myös palauttavansa Airbus A380-koneita liikenneohjelmaansa vuoden 2022 puolivälissä.

Qantas-konserni avasi 26. elokuuta suunnitelmiaan kansainvälisten lentoliikenneyhteyksien palauttamisesta. Aikataulullisesti lennot käynnistyisivät samaisena ajankohtana, kun Australiassa saavutetaan 80 prosentin rokotekattavuus eli joulukuussa 2021. Tämän odotetaan osaltaan vaikuttavan kansainvälisten rajojen avaamiseen.

Lentoliikenteen palautuminen on Qantasin mukaan kuitenkin hidasta. Yhtiön kansainvälisen lentoliikenteen odotetaan olevan vain 15 prosentin tasolla pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Ensimmäisiä korkean rokotekattavuuden piiriin kuuluvia kohteita on Qantasin mukaan Pohjois-Amerikassa, Isossa-Britanniassa, Singaporessa ja Japanissa. Näillä alueilla sijaitsevien kohteiden odotetaan siirtyvän koronaviruksen osalta matalan riskin maiden luokitukseen. Qantas lentäisi näihin kohteisiin Boeing 787, Airbus A330 -koneilla sekä Boeing 737  ja Airbus A320-koneilla Fidzille.

Matala rokotekattavuus ja korkeat tartuntamäärät siirtävät useiden kohteiden avaamista joulukuusta 2021 aina huhtikuulle 2022 saakka Tällaisia kohteita ovat mm. Bali, Jakarta, Manila, Bangkok, Phuket, Ho Chi Minh City ja Johannesburg.

qantas_tailsAustralian rajojen avautuessa Qantas odottaa kapasiteettinsa olevan 30-40 prosentin tasolla vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä ja 50-70 prosentin tasolla vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä verrattua pandemiaa edeltävään aikaan. Kysynnän taso ja kapasiteetti riippuvat vahvasti hallituksen päätöksistä maahantulovaatimuksista sekä hotellikaranteeneista täysin rokotetuille matkustajille.

Matkustajilleen Qantas tarjoaa rajattomat päivämäärämuutokset lippuihin kaikilla yhtiön kotimaan ja ulkomaan lennoilla vähintään helmikuuhun 2022 saakka.

Qantas aikoo lisäksi palauttaa kaksikerroksisia Airbus A380 -koneita laivastoonsa viisi kappaletta vastatakseen odottavissa olevaan korkeaan kysyntään Sydney-Los Angeles reitillä vuoden 2022 puolivälissä sekä Sydney-Lontoo reitillä marraskuussa 2022.

Kaikkiaan Qantas palauttaa 10 A380-konetta takaisin liikenneohjelmaansa ja niiden matkustamot päivitetään ennen käyttöönottoa alkuvuodesta 2024. Vain kahdesta A380-koneesta on määrä luopua.

Qantas-konserni julkisti 26. elokuuta myös koko vuoden tappiollisen tuloksensa. Yhtiön liikevaihdon menetykset ovat paisuneet jo 16 miljardiin Australian dollariin ja tappiota ennen veroja tuli 2,35 miljardia Australian dollaria.

Yhtiön tavoitteena on saavuttaa yhden miljardin Australian dollarin pysyvät säästöt vuodesta 2023 eteenpäin. Nyt Qantas on edennyt säästöohjelmassaan jo 650 miljoonan dollarin tasolle.

Pandemian aikaiset henkilöstövähennykset ovat kasvaneet Qantasilla jo 9400 työntekijään, kun aiempi arvio vähennystarpeesta oli 8500. Näiden lisäksi noin 6000 työntekijää on lomautettu. Normaalisti he lentäisivät kansainvälisiä lentoja. Kotimaan rajoitustenkin takia lomautettuna on myös 2500 työntekijää. MH