Rajavartiolaitos aloitti epäiltyjen alueloukkausten esitutkinnan - suojasivatko hävittäjät ohjuslaivaa

su27_1016_kartta_rajavartiolaitosRajavartiolaitos on aloittanut esitutkinnan kahdesta epäillystä alueloukkauksesta. Tutkittavat tapaukset ovat samat, joista puolustusministeriö tiedotti torstai-iltana. Ruotsin ja Viron mediassa arvioitiin perjantaina, että vilkas lentotoiminta Suomenlahdella olisi liittynyt laivakuljetuksen suojaukseen.

Kahden Venäjän federaation ilmavoimien Suhoj Su-27 -hävittäjän epäillään lentäneen Suomen ilmatilassa Porvoon edustalla 6. lokakuuta kello 16.42 ja 21.33. Molemmissa tapauksissa alueloukkaus kesti noin minuutin.

Tuossa ajassa hävittäjäkoneet lensivät Suomen ilmatilassa noin 13 kilometrin matkan, ollen syvimmillään 1,2 ja 1,9 kilometriä Suomen puolella.

SU27_2_Ilmavoimat_6_10_2016

Kummassakaan tapauksessa Venäjän ilma-alukset eivät käyttäneet omakonetunnistinta tai tutkavastaajaa eli transponderia. Ilmavoimien julkaiseman kuvan perusteella pimeässä tunnistettu hävittäjä kuitenkin lensi navigaatiovalot päällä (vasemmalla).

Rajavartiolaitoksen esitutkinnat kestävät arviolta 1-2 viikon ajan. Niissä mm. tutustutaan primääritutkatallenteisiin ja haastatellaan tapauksissa mukana ollutta henkilöstöä.

Venäjä on kiistänyt, että sen koneet olisivat loukanneet Suomen ilmatilaa. Venäjän puolustusministeriön mukaan koulutuslennolla olleet koneet olivat aiotulla reitillään kansainvälisessä ilmatilassa.

Perjantaina aamuyöllä kello kolmen maissa venäläinen Suhoj Su-27 -hävittäjä loukkasi myös Viron ilmatilaa. Tapaus saattui Suomenlahden itäosan merialueella.

Viron yleisradio ja Dagens Nyheter Ruotsissa kertoivat perjantaina, että Venäjä olisi torstain ja perjantain aikana siirtämässä Itämerellä Ro-ro -aluksella Iskander M -ohjusajoneuvoja emämaasta Kaliningradin enklaaviin. Se sijaitsee Puolan ja Liettuan välissä.

Joidenkin arvioiden mukaan Suomenlahden kansainvälisen ilmatilan runsas sotilaslentotoiminta torstaina olisi saattanut liittyä tähän kuljetukseen ja sen suojaamiseen ilmasta käsin. Venäjä on myöntänyt, että ohjuskalustoa siirrettiin laivalla.

HN_lusi_0916_tunnistusvalonheitinIlmavoimien QRA-päivytystäneet F/A-18 Hornetit kävivät eilen tunnistamassa ja valokuvaamassa molemmat Suomen ilmatilassa käyneet Suhoj-hävittäjät. Kuvat julkaistiin nopeasti Twitterissä.

Yöllisen kuvan ottamisessa käytettiin Hornetin eturungossa vasemmalla puolella olevaa tunnistusvalonheitintä (näkyy ympyränä kuvassa oikealla). Valonheitin on Hornetin 20 mm Gatling-tykin latausaukon kannessa.

Yhdysvaltain merivoimien ja merijalkaväen F/A-18-koneissa tunnistusvalonheitintä ei vakiovarusteena ole. Suomen lisäksi sitä käyttävät myös Kanadan, Sveitsin, Kuwaitin ja Malesian Hornetit.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Ilmavoimat on julkistanut tunnistusvalonheittimen valaisussa otetun valokuvan.

Ylen mukaan vuosina 2005 - 2015 Suomen ilmatilaa on loukattu yhteensä 30 kertaa. Tapauksissa on ollut mukana Venäjän, mutta myös Ruotsin, Yhdysvaltain, Norjan, Belgian ja Ranskan koneita. T.T.

Päivittynyt 8.10: lisätty tietoa tunnistusvalonheittimestä

Lue myös