RBS 70 NG kytkettiin ilmapuolustusratkaisuun - Tšekin armeija koeampui kovilla

rbs70_2_saabSaab on osallistunut RBS 70 NG -ilmatorjuntaohjusjärjestelmällään ammuntoihin, jotka on pidetty Tšekin tasavallassa ČeskýKrumlovin sotilasalueella. Ensimmäistä kertaa Saab on täydellisesti integroinut järjestelmänsä asiakkaan olemassaolevaan ilmapuolustusratkaisuun. RBS 70 -ohjuksen aiempi versio on käytössä myös Suomessa.

26. päivänä lokakuuta Tšekin tasavallan puolustusvoimien 252. ilmapuolutuspataljoona suoritti ohjusammunnat ”kovilla” Saabin RBS 70 -järjestelmän uusinta sukupolvea edustavalla RBS 70 NG -kehitysversiolla. Ammunnat käsittivät useampia laukaisuja. Jokainen laukaistu ilmatorjuntaohjus osui lentävään maaliinsa onnistuneesti.

rbs70_1_saabTaktisia ja teknisiä vaatimuksia koskeneiden testien ohella ammunnoissa todennettiin uuden järjestelmän kyky täydellisesti integroitua osaksi Tšekin ilmapuolustusjärjestelmää, minkä tavoitteen saavuttamiseksi Saab on tehnyt tiivistä yhteistyötä paikallisen teollisuuden kanssa.

Ohjusammunnat osoittivat, että RBS 70 NG saatiin onnistuneesti kytketyksi osaksi Tšekin ilmapuolustusjärjestelmää. Saab on nyt ensi kertaa integroinut RBS 70 NG -järjestelmän täydellisesti asiakkaan olemassa olevaan ilmapuolustusratkaisuun.

Tämä oli sekä teknologiaan että asiakasyhteistyöhön perustuva läpimurto. Saabin mukaan RBS 70 NG on nyt plug-and-play -ratkaisu asiakkaalle kuin asiakkaalle.

anders_gardberg_saab“Suomen ilmatorjunta on käyttänyt RBS 70 -järjestelmää nimellä ITO 05 jo pitkään. Jatkamalla RBS 70 -järjestelmän tuotekehitystäja luomalla uuden sukupolven RBS 70 NG:n parannetulla pimeäkyvyllä, automaattisella maalinseurannalla sekäparannetulla häirinnänsietokyvyllä, Saab on osoittanut pystyvänsäkehittämään järjestelmiään jatkuvien uhkakuvien ja tekniikan muutosten tahdissa”, toteaa Saabin maajohtaja Suomessa Anders Gardberg.

Suomessa ITO 05 on tutkalla varustetulla ajoneuvoalustalla (MB Unimog 4x4). Valmiudessa on neljä Bollide-ohjusta. ITO 05M tarvittaessa miesvoimin siirrettävällä alustalla.

Hyvin lyhyen kantaman ilmapuolustusjärjestelmänä (VSHORAD) Saabin RBS 70 NG on täysin integroiduin 24/7 all-target -ominaisuuksin kehitetty kaikkein vaativimpiin ilmapuolustuksen taistelutilanteisiin. Sen sisäänrakennettu tähtäinratkaisu, parantuneet ohjuksen laukaisijan apuvälineet, ylivoimainen kantama sekä häirinnältä suojattu laser-maaliinohjaus muodostavat järjestelmäkokonaisuuden, jonka ominaisuudet ovat maailman huippua.

RBS 70 NG -tähtäin voidaan joustavasti istuttaa moniin eri sovelluksiin jalan liikuteltavista ilmatorjuntaohjusjärjestelmistä (MANPADS) aina miehitettyihin tai jopa kauko-ohjattuihin ajoneuvoihin sijoitettuihin ilmapuolustusjärjestelmiin. Tähtäinjärjestelmä on suunniteltu toimimaan kaikkien Saabin RBS 70 -ohjussukupolvien kanssa - niin tällä hetkellä käytössä olevien kuin myös tulevaisuudessa käyttöön otettavien.