Ruotsi tilasi Saabilta kaksi GlobalEye-valvontakonetta - optiot kahteen lisäkoneeseen

GE_frombehindRuotsin puolustusmateriaalihallinto FMV on tilannut Saabilta kaksi GlobalEye-monitoimivalvontakonetta. Kyseiset Global 6000 -liikesuihkukoneeseen perustuvat AEW&C-valvontakoneet toimitetaan Ruotsille vuonna 2027.

Saabin saaman tilauksen arvo on noin 7,3 miljardia Ruotsin kruunua eli noin 700 miljoonaa euroa. Nyt solmittu sopimuskausi kattaa vuodet 2022-2027. Sopimus sisältää myös optioita, jotka mahdollistavat FMV:lle yhden tai tarvittaessa jopa kahden GlobalEye-monitoimivalvontakoneen lisätilauksen.

“GlobalEye tarjoaa Ruotsille maailmanluokan ennakkovaroitus- ja taistelunjohtosuorituskykyä. Saabin tärkein missio on pitää ihmiset ja yhteiskunnat turvassa. Olen ylpeä, että GlobalEye vahvistaa entisestään Ruotsin puolustusvoimien suorituskykyä”, sanoi Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.

globaleye_skiboxSaabin GlobalEye-monitoimivalvontakoneen tunnusomainen piirre on koneen rungon yläpuolinen Erieye Extended Range -tutka-antenni, jonka valvontakyky yltää yli 550 kilometrin päähän. Koneessa on edistyksellinen sensorivarustus ja taistelunjohtojärjestelmä, jotka tarjoavat samanaikaista valvontakykyä maalle, merelle ja ilmaan jopa yli 11 tunnin tehtäville.

GlobalEye soveltuu sotilastoiminnan lisäksi myös siviilioperaatioihin, kuten SAR- eli etsintä- ja pelastustehtäviin, rajavalvontaan, lennonvarmistuksen varajärjestelmäksi, avustamaan GE_takeoffkatastrofitilanteissa, huumeiden salakuljetuksen torjuntaan, valvomaan kalastusalueita sekä suojaamaan suuria tapahtumia.

Tilaukseen liittyvät työ Saab toteuttaa Göteborgissa, Linköpingissä, Järfellassa, Arbogassa ja Luulajassa Ruotsissa sekä Tampereella Suomessa ja Centurionissa Etelä-Afrikassa.

ARGUS_fleetGlobalEye-monitoimivalvontakoneiden ensimmäinen tilaaja oli Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Se on tilannut kaikkiaan viisi tällaista AEW&C -valvontakonetta.

Ruotsi on GlobalEye-valvontakoneratkaisun toinen asiakas. GlobalEyet korvaavat Ruotsin nykyiset ASC 890 (S 100D Argus) -tutkavalvontakoneet. Ruotsi käynnisti nyt tilaukseen edenneen valvontakonehankinnan lokakuussa 2021. MH

Lue myös artikkeli: Saab esitteli uuden GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakoneen

Lue myös: