Ruotsalaisvalmistaja alihankintasopimuksiin Airbusin ja Boeingin kanssa

DreamTour_1Parhaiten Gripen-hävittäjistään tuttu, Ruotsin ilmailuteollisuuden ylpeys, Saab on tehnyt miljoonien arvoiset alihankintasopimukset Airbusin ja Boeingin koneuutuuksien 787 Dreamlinerin ja A350 XWB:n suurimpiin malleihin. Puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saab on viimeaikoina solminut useita kauppoja ilmailualan toimijoiden kanssa.

Tuoreimman sopimuksen myötä Saab alkaa kehittää ja valmistaa Boeingin suurimpaan 787-10 Dreamlineriin rahtiovia ja huoltoluukkuja. Sopimuksen arvo on nykyisten tilausten mukaan noin 10 miljoonaa dollaria.  Ensimmäinen 787-10 -kone on määrä luovuttaa asiakkaalle vuoden 2018 aikana.

“Saabilla on takana pitkä yhteistyö Boeingin kanssa, jota tuorein sopimus vahvistaa entisestään. Yhtiö keskittyy jatkossakin tuottamaan arvoa Boeingille laadukkaalla tuotannollaan”, kommentoi Saab Aerostructuresin johtaja Lars Jensen.

A350_preview_12Airbusin kanssa solmittu sopimus kattaa laippojen tukirakenteiden suunnittelun, kehittämisen ja valmistuksen koko A350-1000 –ohjelman elinkaaren ajan. Nykytilausten kanssa sopimuksen arvo on noin 150 miljoonaa dollaria. Kyseessä on Saabin ensimmäinen sopimus A350-ohjelman osalta.

“Sopimus on läpimurto ja osoitus osaamisesta sekä kilpailukyvystä maailmanlaajuisena toimijana kaupallisen ilmailun markkinoilla. Odotamme innolla yhteistyötä Airbusin ja sen mullistavan A350-1000 –ohjelman kanssa”, kommentoi Jensen.

Laippojen tukirakenteet liittävät laipat siiven jättöreunaan ja mahdollistavat niiden liikuttamisen lentoonlähdöissä ja lähestymisissä. Saabin vastuualueena on suunnittelu, kehitystyö, lujuuslaskelmat ja valmistus sekä tuotantovälineiden kehitys ja valmistaminen. Työn eri vaiheet koostuvat monimutkaisista metalli- ja komposiittirakenteiden valmistamisesta.

Tuotanto tapahtuu Saab Aerostructuresin tehtaalla Lingköpingissä ja ensimmäinen osa on määrä toimittaa Airbusille vuoden 2015 aikana.

Kaikkiaan noin 500 Saabin työntekijää kehittää ja valmistaa lentokoneiden rakenteita maailman johtaville lentokonevalmistajille. Edellisten lisäksi Saab valmistaa A380-koneisiin siipien johtoreunan osia.Yhtiö toimii maailmanlaajuisilla markkinoilla tarjoten tuotantoa, palveluita ja ratkaisuja sotilas- ja siviiliteollisuuden tarpeisiin. Toimintaa on kaikilla mantereilla ja yhtiö kehittää jatkuvasti uusia teknologioita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Lue myös: