Ruotsin Gripen-hävittäjä pommitti metsäpalon sammuksiin harjoitusalueella (video)

Gri_palo_2Ruotsin Ilmavoimien JAS 39 Gripen -hävittäjä sammutti Älvdalenin harjoitusalueella olleen metsäpalon pommittamalla kohdetta. Muut sammutustoimet eivät olleet tehonneet ja tehtävää suorittamaan komennettiin hävittäjät. Pommitustehtävä onnistui suunnitellusti ja palo sammui.

Gri_palo_3Metsäpalo riehui Älvdalenin jo 13. päivää ja pelastustoimissa olleet harkitsivat monia eri vaihtoehtoja palon sammuttamiseksi. Pelastusjohtaja pyysi apua Puolustusvoimilta jo alkuviikosta. Kyselyssä tiedusteltiin puolustusvoimien mahdollisuuksia rajoittaa tulipaloa paineaallolla ja räjähtävällä voimalla.

Grip_palo_1Pommitustehtävä toteutettiin 25. heinäkuuta noin kello 12.00. Yksi ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen -hävittäjä pudotti maastoon laser- tai GPS-ohjatun 227-kiloisen GBU-49 Paveway II -pommin.

Kone lähti lennolle Blekinge Flygflottiljin tukikohdasta Ronnebystä. Pavewayn räjähdyksen paineaalto sai palon tukahtumaan.

Puolustusvoimat oli aiemmin käyttänyt tykistöä apunaan pienten tulipalojen sammuttamisessa harjoitusalueella. Nyt suoritetun Gripenin pommituslennon myötä keinovalikoima sammutuksissa on entistä laajempi. Pommitustehtävä oli puolustusvoimien mukaan lopputulokseltaan hyvä.

Ruotsi on suurissa vaikeuksissa eri puolilla maata riehuvien metsäpalojen sammutustoimissa. Maa on saanut apua ulkomailta. Mukana sammutusoperaatiossa on mm. kaksi italialaista Bombardier CL-415 -palopommittajaa. Myös Ranskasta on saapunut Ruotsiin kaksi samanlaista amfibiokonetta.