Sää sotki Puolustusvoimien lippujuhlan päivän ylilennot ja esityslennon - vain ääni kuului

paraati_rovaniemi_mikkonen_0619Puolustusvoimien lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestettiin tänä vuonna Rovaniemellä. Paraatin järjesti Lapin lennosto. Matalat pilvet ja sateinen sää estivät suurimman osan suunnitelluista ylilennoista. Samaten peruttiin F/A-18 Hornet -hävittäjän esityslento Kemijoen yllä.

Paraatin vastaanotti Jätkänkynttilän sillalla Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen yhdessä Rovaniemen kaupungin ja sotaveteraanien edustajien kanssa. Paraatijoukkoja komensi Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen.

Puheessaan joukkojen katselmuksessa kenraalimajuri Jokinen muistutti Ilmavoimien HX-hankkeen tärkeydestä koko maan puolustukselle.

paraati_rovaniemi_jokinen_0619"Täällä Rovaniemellä, jossa Ilmavoimat on vahvasti läsnä, on erityisen perusteltua muistuttaa siitä, että koko Suomen puolustaminen ja ennaltaehkäisevän puolustuskyvyn ylläpitäminen edellyttävät Ilmavoimien Hornet-kaluston korvaamista suorituskykyisillä monitoimihävittäjillä ensi vuosikymmenen puolivälistä alkaen."

"HX-hävittäjähankkeessa on kyse koko puolustusvoimien ennaltaehkäisy- ja taistelukyvystä. Kuten nykyinen Hornet-hävittäjä, tulee myös uusi monitoimihävittäjä olemaan Ilmavoimien taistelukyvyn selkäranka, jolla ilmapuolustuksen lisäksi tuetaan maa- ja merivoimien operaatioita", Jokinen muistutti.

"Uuden hallituksen sitoutuminen Hornet-kaluston suorituskyvyn täysimääräiseen korvaamiseen onkin maanpuolustuksen näkökulmasta erinomainen päätös", kiitteli komentaja Jokinen.

Paraatiin osallistui joukkoja Ilmavoimista, maavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta, sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Mukana oli noin tuhat henkilöä ja 48 ajoneuvoa.

paraati_rovaniemi_crotale_0619Sillalla edenneen paraatin moottoroidussa osuudessa nähtiin mm. Pasi-alustalle asennettu Crotale -ilmatorjuntaohjusjärjestelmä (ItO 90M, kuvassa vasemmalla), uusi 155 mm panssarihaupitsi K9 Thunder sekä raskas MLRS-raketinheitin (298 RsRakh 06).

Utin jääkärirykmenttiä edustivat panssaroidut RG32-partioajoneuvot. Ilmavoimista nähtiin  ranskalaisen Thales-Raytheon Systemsin valmistama GroundMaster 403 (KEVA 2010) -keskivalvontatutka Sisu ETP 8x8 -alustalla.

Samaten mukana oli Ilmavoimien tukikohtiin kuuluvaa kalustoa kuten pelastusajoneuvoja, asematason puhdistukseen tarkoitettu imuriauto ja lentopolttoainetta kuljettava säiliörekka.

Vaikka ohimarssilla oli mukana runsaasti Ilmavoimien osastoja, sää esti suunnitellut ylilennot. Vain yksi Hornet ylitti paraatiosastot. Se jäi kuitenkin piiloon pilvien sisälle ja tuotti siten lähinnä ääniefektejä.

paraati_rovaniemi_jdam_0619Ilmassa oli myös kaksi NH90-helikopteria mutta ne eivät osallistuneet ylilentoon. Rovaniemen lentokentällä näkyvyys oli 700 metriä ja pilvien pohjat sadassa jalassa. Lisäksi keskustassa satoi paraatin aikana.

Alunperin ylilentoon piti osallistua useita Horneteja ja Hawkeja sekä Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan NH90 ja Hughes MD500 -helikoptereita.

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän oli tarkoitus paraatin jälkeen näyttää kykyjään esityslennolla Kemijoen yllä. Luonnollisesti sekin jouduttiin perumaan sään takia. Kuten aina, nytkin jo tapahtumasta tiedotettaessa kerrottiin lennoilla olevan säävaraus. T.T.

Video paraatipäivän kohokohdista: YLE Areena

Lue myös: