SA-kuva.fi toimii edelleen takkuillen

polikarpov_sakuva(päivittynyt) Torstaina avattu ja valtaisan suosion saanut sodanaikaisia valokuvia esittelevä SA-kuva.fi -palvelu toimi perjantaiaamuna, mutta edelleen erittäin hitaasti. Haulla "Ilmavoimat" löytyi 184 osumaa, mutta aiheeseen liittyviä kuvia on valtavasti enemmän. Käyttöön saa myös noin 4 megaisen täysresoluutioversion kuvista, mutta jostain syystä niihin on näkyvästi sijoitettu alkuperäisyyttä häiritsevä "SA-Kuva" -vesileima.

Eilinen kävijäryntäys ylitti täysin palvelun kapasiteetin. Kansalaiset ryntäsivät sadoin tuhansin sivulle ja kaatoivat sen välittömästi. Hyvä puoli asiassa on tietysti se, että valtaisaa negatiivien digitointityötä ei ole tehty turhaan. Historia todella kiinnostaa suomalaisia.

Perjantaiaamuna sivu toimi, mutta edelleen takkuillen. Koehaku "Ilmavoimat" toi esiin 184 osumaa, jotka esitetään 13 alasivulla. Palvelu ei suostunut aamulla näyttämään kuin ensimmäisen niistä. Sivulla olevan, yllä nähtävän kuvan täysresoluutioversion (300 dpi) lataus toimi, mutta sekin hitaasti.

Palvelun tekniikasta vastaavasta Anygraafista kerrottiin perjantaina puolelta päivin Markkinointi ja Mainonta -lehdelle, että erilaisia sivuhakuja on tänään tullut palveluun 2000 sekunnissa. Ei siis ihme, jos pientä hidastelua on esiintynyt.

Marmain mukaan ensimmäisten 15 minuutin aikana SA-kuva.fi -sivulle pyrki 135 000 käyttäjää. Tiettävästi sivusto oli alunperin mitoitettu 60 000 samanaikaiselle kävijälle. Nyt kapasiteettia on kasvatettu, mutta suomalaisittain on liikuttu ennätyksellisissä lukemissa.

Iltapäivällä palvelu oli kokonaan nurin, mutta kello 18 jälkeen se toimi välillä hyvinkin jouhevasti. Kunhan ensi-innostus tasaantuu, SA-kuvat.fi tarjoaa varmasti jatkossa sujuvan käyttökokemuksen.

Tiettyä aihetta esittävien kuvien etsiminen palvelusta vaatii hieman käytettävien hakutermien pohtimista, koska kuvatekstit perustuvat alkuperäisiin TK-kuvaajien laatimiin selosteisiin. Ne on siirretty arkistopalveluun sellaisinaan.

sakuva4_puolustusvoimatSiten niiden kieliasua tai totuudellisuutta ei ole tarkastettu. Esimerkiksi yllä olevassa otsikkokuvassa sotasaaliskone Polikarpov I-153 on saanut kuvaajalta nimen Curtiss.

Vasemmalla olevasta kuvasta seloste puolestaan kertoo, että lennossa olisi "BW" -  eli Brewster. Nyt kyseessä on kuitenkin juuri se Curtis Hawk 75 eli CU - tunnus näkyy kuvastakin.

Myös selosteissa käytetty kieli eroaa nykyisestä ja edustaa tietenkin 40-luvun ajatusmaailmaa. Esimerkiksi vihollisesta yleisesti käytetty nimitys lasketaan nykyisin poliittisesti epäkorrektien termien  joukkoon.

Sotilastyyliin teksteissä käytetään koneiden tunnusten (BW, MT, CU jne) ohella myös paljon muitakin lyhenteitä (kk = konekivääri jne.). Nykyhistorian käsitteet luonnollisesti puuttuvat (esim. hyökkäysvaihe)

Jatkosodan aikana kuvaajia ohjeistettiin laatimaan kuvaselosteet siten, että selosteissa tuli käydä ilmi kuvaaja, kuvausaihe ja -paikka. Talvisodan kuvista useimmista puuttuu seloste.

Lue myös: