Saab julkisti Suomen teknologiakeskuksen - ELSO-yksikön toiminta käynnistyi jo joulukuussa

Saab_johtajat_170118Ruotsalainen Saab on joulukuussa 2017 laajentanut toimintojaan Suomessa. Yhtiö julkisti 17. tammikuuta 2018 avanneensa Tampereelle uuden Saab Teknologiakeskuksen – Saab Technology Centerin (STC) Tampereelle. Saabilla on nyt kaikkiaan kymmenen teknologiakeskusta Ruotsin ulkopuolella.

Marcus_Wallenberg_vaakaSaab avasi 4. joulukuuta 2017 STC- teknologiakeskuksen toiminnan perustamalla Tampereen keskusta-alueelle elektroniseen sodankäyntiin (ELSO) keskittyvän yksikön. Yhtiö ei kertonut alkuinvestoinnin suuruutta, mutta tutkimuskeskuksen investointien on määrä kasvaa lähivuosina jopa 50-70 miljoonaan euroon.
 
"Ruotsalaisten ja suomalaisten yritysten yhteistyö on viime vuosina lisääntynyt ja myös Saab haluaa laajentaa yhteistyötään tutkimuksen alueella", kertoi Saabin hallituksen puheenjohtaja Marcus Wallenberg Helsingin keskustassa järjestetyssä mediatilaisuudessa.
 
Håkan_Bushke_vaaka"Saab on viime vuosina kaksinkertaistanut tutkimukseen käytetyn rahamäärän 500 miljoonasta eurosta miljardiin euroon vuodessa", avasi kehitystoimintaa puolestaan Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe.

”Huipputeknologiastaan tunnettu Suomi on tärkeä kumppani Saabille. Pitkän aikavälin tavoitteemme on tehdä STC:stä olennainen osa Saabin tuotekehitystä ja tuotantoa”, jatkoi Buskhe.

Saab_Technology_CenterTampereen yksikkö osallistuu Saabin nykyisten koneiden - kuten JAS 39 E/F Gripen -hävittäjien sekä AEW&C-ilmavalvontakoneen ELSO-järjestelmien sekä maasta käytettävien elektronisten tukitoimien ja elektronisen tiedustelun (ELTU/ELINT) järjestelmien kehittämiseen.

Vuoden 2017 aikana Saab palkkasi Suomessa joukon insinöörejä ja investoi Tampereelle perustettuun STC-tutkimuskeskukseen ja laboratorioon. Henkilöstön rekrytointi ja investoinnit jatkuvat vuonna 2018.

gripen_rollout_12"Tampere valikoitui useista vaihtoehdoista sijaintipaikaksi, koska Saabin tytäryhtiön Combitechin toimipiste on jo siellä. Lisäksi koettiin, että pätevän työvoiman rekrytointi olisi helpointa Tampereelle", kertoi Saab Suomen maajohtaja Anders Gardberg.

Saabin teknologiakeskus ei liity suoranaisesti Suomen Ilmavoimien nykyisen F/A-18 Hornetin suorituskykyä korvaavaan HX-hävittäjähankintaan, mutta Saabilla ymmärretään asiakkaiden arvostavan tällaista toimintaa. Saabin Gripen-hävittäjän uusin versio JAS 39 E/F on mukana käynnissä olevassa HX-hankinnassa.

Anders_Carp_vaaka"Suomessa on paljon sellaista ohjelmisto-osaamista mikroaaltotekniikan alueelta, jota muista maista ei löydy riittävästi Tampereen tutkimuskeskuksessa on nyt 12 työntekijää ja määrä on tarkoitus kasvattaa tämän vuoden aikana 24:ään ja lähivuosina sataan. Laatu on kuitenkin määrää tärkeämpi", kertoi Saab Surveillance -liiketoiminnan johtaja Anders Carp.

gripen_3_rollout_2”Helmikuussa 2017 aloitimme perusteellisen ja pitkäkestoisen tutkimusyhteistyön Aalto-yliopiston kanssa. Luonnollinen jatkumo sille on toiminnan laajentaminen tutkimuksesta uusimman teknologian kehittämiseen. Syntyvien työpaikkojen lisäksi tämä tukee myös vientimahdollisuuksia osana Saabin maailmanlaajuista liiketoimintaverkostoa”, jatkoi Gardberg.

Saab Teknologiakeskuksen konseptia on mahdollista laajentaa myös muille aloille ja maantieteellisille alueille. Saabilla ja sen tytäryhtiöllä Combitech Oy:llä on tällä hetkellä Suomessa lähes 100 työntekijää ja toimipisteet Helsingissä, Espoossa Jyväskylässä, Tampereella ja Säkylässä.

labra tiukkaulkoa laaja

 

 

 

 

Lue myös: