Saab sai Ruotsilta sarjavalmistustilauksen JAS 39E Gripen -koneista

Gripen_closeup_2Saab ja Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos (FMV) ovat vahvistaneet sopimuksen 16,4 miljardin kruunun Gripen-koneiden tilauksesta. Koneisiin asennetaan uusi Meteor-ohjusjärjestelmä. Sopimus sisältää 60:n JAS 39C Gripen -koneen modifioinnin uuden sukupolven E-malliksi vuosina 2013-2026. Ensimmäinen toimitetaan vuonna 2018.

"FMV:n tilaus on jälleen yksi Ruotsin hallinnon luottamuksen osoitus Gripen-ohjelmaan ja sen luomaan puolustuskykyyn. Lisäksi se osoittaa, että ohjelma etenee suunnitelman mukaisesti", kommentoi Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe.

JAS 39E  tarkoittaa merkittäviä suorituskykyparannuksia verrattuna aikaisempiin versioihin. Päitykseen sisältyy tehokkaampi moottori, pidempi kantama, suurempi aseistuksen määrä, uusi tutka ja kehittyneempi avioniikka.

FMV:n tilaamiin E-modifioitaviin koneisiin asennetaan myös Meteor-ohjusasejärjestelmä, joka on kehitetty yhteistyössä Ranskan, Italian Espanjan, Saksan ja Englannin kanssa. Meteor asennusten hinta on noin 186 miljoonaa kruunua.

Gripen on ensimmäinen taistelukone, jolla on kyky ampua Meteor-ohjus, joka on kehitetty myös Eurofighterin ja Rafalen tarpeisiin. Järjestelmää käytettäessä ohjaajan ei tarvitse nähdä kohdetta laukaustessaan ilmasta ilmaan ohjuksen (BVRAAM eli Beyond Visual Range Air-to-Air Missile).

Gripen-monitoimihävittäjiä on käytössä Ruotsin lisäksi Etelä-Afrikassa, Tsekissä, Unkarissa ja Thaimaassa. Koneita on lisäksi myös Englannissa ETPS-koelentokoulussa.

Saabin osaaminen kiinnostaa maailmalla ja yhtiö tekee yhteistyötä myös Boeingin kanssa kehittääkseen uutta harjoituskonetta Yhdysvaltain ilmavoimille.

Lue myös: