Saabin BOL-omasuojajärjestelmiä Australian ilmavoimien F/A-18 Hornet-hävittäjiin

BOL_RAAFPuolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saab toimittaa BOL-omasuojalaitteita Australiaan kuninkaallisten ilmavoimien (RAAF, Royal Australian Airforce) F/A-18 Hornet -hävittäjiin. Sama omasuojajärjestelmä on käytössä useissa eri maiden hävittäjissä mukaanlukien Suomen Ilmavoimien MLU2-päivitetyt Hornet-monitoimihävittäjät.

Saab aloittaa toimitukset RAAF:n F/A-18 A/B Hornet -hävittäjiin  vuoden 2016 aikana. Australia hankki BOL-järjestelmän hävittäjiinsä jo vuonna 2008. Uusi tilaus sisältää lisää BOL-laitteistoja, jonka avulla RAAF:n operatiivinen kyky nousee edelleen. Australian Horneteihin on mahdollista asentaa jopa neljä BOL-yksikköä.

"BOL-järjestelmän menestys jatkuu ja olemme erittäin tyytyväisiä Australian saadessamme tilauksen Australian kuninkaallisilta ilmavoimilta. Se on tunnustus BOL:n kyvystä ja luotettavuudesta", sanoi Saabin elektronisen sodankäynninjärjestelmiä valmistavan yksikön johtaja Carl-Johan Bergholm.

HORNET_saab_RAAFBOL-omasuojajärjestelmä on koneen siipuripustimen kylkeen asennettava kasettimainen järjestelmä, joka laukaisee tarvittaessa soihtuja ja silppua harhauttamaan ohjuksia. Yksikkö sisältää 160 silppu/soihtu-heitettä. Modulaarisen toteutuksen vuoksi BOL voidaan uudelleenladata minuutissa.

Perinteisen rakettipanoksen sijasta BOL-järjestelmä hyödyntää siivenkärjistä irtoavia pyörrevirtauksia harhamaalien levittämisessä koneen taakse. Tätä tehostetaan kasetin omilla ilmavirranohjaimilla. Näin saavutetaan parempi harhauttava vaikutus.

BOL on käytössä maailmalla F/A-18 Hornet, Tornado-, F-15 Eagle, Harrier GR7  ja Eurofighter Typhoon -hävittäjissä sekä luonnollisesti myös SAAB JAS 39 Gripen -koneissa. Se on ollut asennettuna myös Yhdysvaltain merivoimien käytöstä poistuneisiin F-14 Tomcat -hävittäjiin.

Lue myös: