SAK tuomitsee espanjalaisten lentoemäntien palkkauksen Finnairille

Finnair_tailsSAK tuomitsee jyrkästi Finnairin aikomuksen palkata Espanjasta 200 lentoemäntää Kanarian reiteille ja ”mahdollisesti korvaamaan henkilöstöä erikoistilanteissa”. Maanantain Kauppalehden mukaan ne voisivat tarkoittaa muun muassa suomalaisen lentohenkilöstön lakkoja.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehdon mukaan ammattiyhdistysoikeuksiin kuuluu, että työntekijäpuoli tunnustetaan samanveroiseksi neuvottelukumppaniksi ja työehtosopimuksista neuvotellaan asianmukaisesti.

"On ala-arvoista käytöstä hankkia rikkurit hoitamaan mahdollinen lakonalainen työ jo ennen neuvottelujen aloittamista", Lehto moittii järjestön tiedotteessa.

"Näyttää siltä, että Finnairilla ei ole minkäänlaista luottamusta siihen, että yhtiössä pystyttäisiin sopimaan asioista työntekijäpuolen kanssa."

Finnairissa on käyty yt-neuvotteluja jatkuvasti. SAK:n mukaan työntekijät ovat toistuvasti joustaneet yhtiön hyväksi. Lehdon mukaan Finnairin toiminta heijastaa laajemminkin nykyistä työnantajapolitiikkaa.

"Jatkuvilla yt-neuvotteluilla ja uhalla toimintojen siirtämisestä ulkomaille pyritään minun nähdäkseni painamaan työntekijät alas ja saamaan halvat sopimukset. Henkilöstö ei kuitenkaan voi joustaa loputtomiin vaikeassakaan tilanteessa."

Finnairin matkustamohenkilökunnan ja lentoliikenteen palvelujen työehtosopimukset päättyvät lokakuussa. Molemmat henkilöstöryhmät kuuluvat pääosin SAK:laisiin ammattiliittoihin.

"Euroopassa kyse on kustannussäästöistä. Emme voi tässä markkinatilanteessa toimia kilpailijoistamme paljon poikkeavalla mallilla", Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo totesi Kauppalehden haastattelussa.

Lehden tietojen mukaan Finnair tarjoaisi espanjalaisille 2000 euron alkupalkkaa, mikä on enenmmän kuin vastaava suomalainen.

 

Kauppalehden artikkeli

Lue myös: