SLJY lyttää Finavian arviot liikenteen taantumasta tarkoituksenhakuisina

Aluelennonjohto_1Suomen lennonjohtajien yhdistyksen mukaan Suomen ilmatilassa tehtävät ylilennot eivät suinkaan ole laskussa. Lennonjohtajien mukaan käänne parempaan on jo tapahtunut ja ylilentojen määrä on kesän aikana jopa kasvanut.

Lennonjohtajia edustava SLJY on huolestunut Finavian tarkoitushakuisuudesta sekä ilmaliikenteen suuntausten tarkkailusta erittäin lyhyellä aikavälillä.

Finavian tämänpäiväisen tiedotteen mukaan ylilentojen määrä on laskenut alkuvuonna 3,5 prosenttia.  Finavian lennonvarmistuksesta vastaava johtaja Raine Luojus piti lukuja erittäin huolestuttavana käänteenä.

Finavia käy parhaillaan työehtosopimusneuvotteluja Suomen lennonjohtajien yhdistyksen SLJY:n kanssa. Samanaikaisesti on vireillä myös hanke siirtää Suomen aluelennonjohto Tampereelta Helsinki-Vantaalle. Finavia hakee toimillaan kustannussäästöjä.

"Mikä jää johtaja Luojukselta mainitsematta, on se, että itse asiassa käänne parempaan on jo tapahtunut. Alkuvuonna liikenne laski, mutta kesän korvalla ylilentojen kuukausittainen määrä on jo kääntynyt kasvuun", tarkentaa SLJY:n puheenjohtaja Sami Fabritius.

"Myös laskeutumisten määrässä on nähtävissä positiivisempaa kehitystä".

Taivas_1Toki tällaisessa kiistatilanteessa, kuin nyt aluelennonjohdon osalta on meneillään, on ymmärrettävää, että kaikenlaisilla keinoilla yritetään tosiasioita kaunistella omia tarkoitusperiä tukeviksi.

Lennonjohtajien mukaan huolestuttavinta on kuitenkin se, että Finavia katsoo lennonvarmistuksen taloudellisuutta todella lyhyellä aikajänteellä.

On selvää, että talouden taantuma vaikuttaa myös lentomatkustukseen. Siitä huolimatta tällaisen turvallisuuskriittisen alan tulee pystyä toimimaan pitkäjänteisesti. Turvallisuuskulttuuri on helppo tuhota hetkessä, mutta sen uudelleen rakentaminen on pitkä prosessi, kertoo SLJY tiedotteellaan.

Lennonjohtajat pelkäävät, että taloudelliset asiat ajavat kaiken muun edelle Finaviassa.

"Finavia ei mainitse sanallakaan EU:n asettamia tärkeitä suorituskykytavoitteita, jotka liittyvät turvallisuuteen, lentojen täsmällisyyteen ja ympäristöasioihin. Lisäksi vertailut Yhdysvaltoihin ovat jopa surkuhupaisia", Fabritius toteaa.

Lue myös: