Stinger-kaupasta lopullinen päätös Haglundilta

stinger_usdodPuolustusministeri Carl Haglund on tehnyt 29. tammikuuta päätöksen Erittäin lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmän (EKITO) hankinnasta. Sopimus tehdään Yhdysvaltain hallituksen kanssa. Stinger-ohjukset toimittaa yhdysvaltalainen Raytheon. Hankinnan arvolisäveroton kokonaisarvo on noin 90 meur. Haglund ennakoi hankintaa jo viime viikolla vieraillessaan Washingtonissa.

Maavoimille hankittava ilmatorjuntaohjusjärjestelmä sisältää peruskunnostetut Stinger RMP Block I -ohjukset, niiden ampumalaitteet ja lämpötähtäimet. Mukana tulevat koulutuslaitteet, joita ovat kenttäharjoituslaitteet ja luokkasimulaattori.

Lisäksi hankinta sisältää käytön vaatiman koulutuksen, tukeutumismateriaalia, varaosia, käyttöön ja ylläpitoon tarvittavan dokumentaation, käyttöön ja laadunvalvontaan liittyviä palveluita sekä ohjusten kunnonvalvonta- ja elinjaksoseurannan.

Stingereillä on sotatilanteissa pudotettu yli 270 ilma-alusta. Koeolosuhteissa kaikkiaan noin 1500 laukaisussa Stingerin luotettavuudeksi on saatu yli 90 prosenttia. Nyt hankittavat järjestelmät ovat Yhdysvalloissa peruskunnostettua varastomateriaalia. Ne eivät siis ole aivan uusinta ohjusmallia.

stinger_net_raytheonStingerin kehittäminen aloitettiin 60-luvun lopussa korvaamaan aiempaa ensimmäisen sukupolven lämpöhakuista olalta laukaistavaa FIM-43 Redeye -ohjusta. Tuotantoon Stinger pääsi 1978. Vuosien varrella ohjusta on parannettu ja uusia versioita on saatu käyttöön.

Nyt Suomeen hankittua Stingerin FIM-92E / RPM Block I -mallia alettiin kehittää 90-luvun alussa ja tuotantoon se pääsi 1995. Siinä on aiempia tehokkaampi lämpöhakupää sekä parannettu ohjelmisto. Nykyinen tuotantoversio on FIM-92F.

Järjestelmän toimitukset Suomeen ajoittuvat vuosille 2014-2017. Hankinta on osa Erittäin lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmän hanketta, joka kuuluu puolustusvoimien ilmapuolustuksen kehittämisen kokonaisuuteen. Hanke on alkanut vuonna 2009 ja se sisältyy puolustusvoimien budjettikehykseen.

Erittäin lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmä on osa sekä alueellisten joukkojen että sotilaallisesti tärkeiden kohteiden ilmatorjunta- ja ilmapuolustusjärjestelmää. EKITO-yksiköiden joukkotuotanto aloitetaan Karjalan prikaatissa vuonna 2015.

Hankinnalla korvataan osittain käytöstä poistettavien, yli 50 vuotta vanhaa tekniikkaa edustavien ammusilmatorjuntayksiköiden suorituskykyä. Tämä tarkoittaa mm. 23 ItK 61 -kaksoisilmatorjuntatykkejä eli tutummin 23-millisiä Sergeitä (Zu-23-2).

 

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -uutiset aiheesta: