Olalta laukaistavat Stingerit testeissä Suomessa

stinger2_net_raytheonAmerikkalaisen Raytheonin valmistama erittäin lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjus Stinger on menestynyt äskettäin Suomessa järjestetyissä kenttäkokeissa. Kuusi suomalaista koulutettiin käyttämään kolmea Stingerin maalinseurantasimulaattoria. Harjoituskohteina oli mm. F/A-18 Hornet -hävittäjä ja NH90-helikopteri.

Raytheonin mukaan virheettömästi sujuneissa testeissä käytettiin myös Meggit Banshee 500 -maalilennokkia. Kokeiden järjestelyistä Suomessa vastasi maavoimien materiaalilaitos.

Suomessa tehdyissa kokeissa oli käytössä Stinger Missile System Tracking Trainer -simulaattori. Uutisen kuvat ovat valmistajan koeammunnoista oikealla ohjuksella Yhdysvalloissa.

Testit liittyivät käynnissä olevaan EKITO-hankeeseen (erittäin lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjus), jolla etsitään seuraajaa vanhentuneille venäläisvalmisteisille olalta laukaistaville lämpöhakuisille ItO-86 M Igla -ohjuksille. Lähi-ilmatorjunta olalta laukaistavilla ohjuksilla on keskeinen osa hajautettua taistelutapaa.

Raytheonin FIM-92 Stinger on yksi vaihtoehdoista. Ohjusta on käytetty onnistuneesti kiinteä- ja pyöriväsiipisten maalien torjumiseen niin koeammunnoissa kuin taistelukentällä. Se soveltuu luonnollisesti myös miehittämättömien UAV-koneiden tuhoamiseen.

stinger_net_raytheonStingereillä on sotatilanteissa pudotettu yli 270 ilma-alusta. Koeolosuhteissa 1500 laukaisussa Stingerin luotettavuudeksi on saatu yli 90 prosenttia.

Maaliskuussa 2012 silloinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) vastasi kansanedustaja Jyrki Yrttiahon (vas.) kirjalliseen kysymykseen, jonka mukaan Yhdysvallat olisi valmis myymään Suomelle 600 kappaletta Stinger-ilmatorjuntaohjuksia vajaalla 240 miljoonalla eurolla.

Wallinin eduskunnalle antaman vastauksen mukaan EKITO on kansainvälinen tarjouskilpailu, jossa Stinger -ohjus on mukana yhtenä mahdollisena kandidaattina. Hankinta on suunnitelmissa siten, että mahdollinen rahoitus olisi vuosille 2014-2017 ja toimitukset vuosina 2015-2017.

Puolustusvoimat ei ollut 2012 vielä tehnyt päätöksiä siitä, mitkä ovat ko. vuosina lopulta toteutettavia hankkeita. Wallinin vastauksen mukaan suunnitelmissa rahoitukseen on varattu alle 100 miljoonaa euroa. Kysymyksessä mainitusta 240 milj euron suuruisesta hankkeesta ei siis olisi kysymys.

Stingerin ensimmäinen versio otettiin käyttöön 1981. Niitä toimitettiin mm. Neuvostoliittoa vastaan taistelleille afgaanisisseille. Viimeksi on väitetty, että Stingereitä olisi lähetetty myös Syyrian kapinallisille.

 

Kansanedustaja Yrttiahon kirjallinen kysymys ja ministeri Wallinin vastaus siihen: Yrttiahon nettisivut

Lue myös (24.1.2014):