STM:n budjetista 29 miljoonaa euroa FinnHEMSin toimintamenoihin

EC145_FH50_HEMS_1Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alaisuudessta toimivan lääkäri- ja lääkintähelikopteritoiminnan menoihin on valtion vuoden 2017  budjettiesityksessä luvassa noin 29 miljoonaa euroa. Määräraha on suunnattu lääkäri- ja lääkintähelikopteritoiminnasta vastaavan FinnHEMS Oy:n hallinnointi- ja lentotoiminnan menojen maksamiseen.

Suurin menoerä lääkärihelikopteritoiminnassa on varsinainen lentotoiminta. Kilpailutettu lentotoiminnan ostopalvelu sisältää  helikopterit ja niiden vaatimat ohjaamomiehistöt. Lentotoimintaa suorittavat nykysopimuksin eteläisellä alueella Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab (SHT) ja Pohjoisella alueella Scandinavian MediCopter Ab (SMC).

Ylläpidettävään palveluun kuuluu lisäksi lähialuetehtävissä käytettävät ja lentotoiminnan tilapäisesti sääolosuhteista tai teknisistä syistä korvaavat maayksiköt, helikoptereiden tarvitsemat tukikohdat ja niiden ylläpitoon sekä toiminnan hallinnointiin kuuluvat kulut.

FinnHEMS operoi kuudesta tukikohdasta ympäri Suomea. Tällä hetkellä toimintaa on Vantaalla, Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Sen toiminta-alue kattaa lähes koko Suomen lukuunottamatta Lapin pohjoisosaa sekä aukkoja länsirannikolla ja Kaakkois-Suomessa.

FinnHEMS Oy on yliopistollisten sairaaloiden yhdessä perustama yhtiö. Se on verotusasemaltaan yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon, yliopistosairaaloiden taustalla olevien kuntayhtymien omistama osakeyhtiö.