Finnairin Caravelle kaapattiin vuonna 1978 - linkki elokuvan trailervideoon

kaappari3_solarfilmsSolar Films -tuotantoyhtiön Kaappari-elokuva saa ensi-iltansa tammikuussa. Se kertoo vuoden 1978 Finnairin Oulu-Helsinki -lennolla olleen Sud Aviation Caravelle -koneen kaappauksesta. Kaappari otti matkustajat ja miehistön panttivangeikseen. Tapahtumaketju päättyi lopulta onnellisesti, kaikki selvisivät vammoitta ja tekijä pidätettiin.

kaappari4_solarfilmsSuomen ensimmäinen konekaappaus tehtiin 30. syyskuuta 1978. Koneessa lennolla AY405 (OH-LSB) oli 43 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä. Elokuvan juoni perustuu Lauri Puintilan tapahtumasta 2010 julkaistuun kirjaan.

Kaapparissa 70-luku on vahvasti läsnä niin puvustuksessa, ruskeasävyisessä värimaailmassa kuin joka paikassa jatkuvassa tupakanpoltossakin.

Kaappari-elokuvan on käsikirjoittanut Mika Karttunen ja ohjaajana toimi Aleksi Mäkelä. Kaapparia elokuvassa nähdään Kari Hietalahti.

Caravellen ohjaajia esittävät kapteenina Aake Kalliala ja perämiehenä Jussi Vatanen. Yhtä lentoemännistä esittää Merja Larivaara ja lennonjohtajaa Ville Myllyrinne.

Elokuvan ensi-ilta on 18. tammikuuta.

 

Tragikoomiseen sävyyn tehdyn Kaappari-elokuvan trailer (aukeaa oikeasta alanurkasta kokoruutukuvaksi)

Ote Solar Filmsin Kaappari-elokuvan juoniselostuksesta:

kaapparijuliste_solarfilmsKun lento AY405 Oulusta Helsinkiin kohoaa taivaalle, viisihenkinen miehistö ja neljäkymmentäneljä matkustajaa eivät tiedä, millainen pitkäperjantai heillä on edessä  Aarno Lamminpartaan käsissä, lennonjohdoista puhumattakaan.

Suomen ensimmäinen lentokonekaappaus pysäyttää koko maan valtiovaltaa myöten yli vuorokaudeksi, eikä takeita kaappauksen päättymisestä onnellisesti ole.

Lentäessään ympäri Suomea ja ulkomaita Lamminparras asettaa paitsi miehistön lujille, myös valtavia lunnasvaatimuksia, joiden loppuunsaattaminen on työlästä 1970-luvun lopun Suomessa.

Tieto kulkee lankapuhelinten välityksellä eikä lentokenttävirkailijoiden manuaaleissa ole ainoatkaan ohjetta siihen, miten toimia, kun lentokone on kaapattu. Oman lisänsä pitkäperjantaiseen kaaokseen tuovat kohua janoava media, lakimiehet, virkavalta ja liikenneministeri avustajineen - puhumattakaan vaimosta, joka järkytyksekseen saa tietää miehensä olevan lentokonekaappari.