Suomalaistuomarit mukana valitsemassa maailman parasta taitolentoesitystä

FAI_WAC_2015_HR_2Kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n (Fédération Aéronautique Internationale) 28:ssa taitolennon maailmanmestaruuskilpailuissa lennettiin Ranskan Châteaurouxissa 20-29. elokuuta. Mukana oli kaikkiaan 58 lentäjää 23 eri maasta. Suomalaisväriä nähtiin kilpailun tuomaristossa.

Voiton Unlimited-luokassa vei Ranskan Alexandre Orlowski Extra 330SC-koneellaan. Toinen sija meni Venäjän Mikhal Mamistoville (Extra 330SC) ja kolmanneksi nousi Espanjan Castor Fantoba (Sukhoi 26M).

Naisten maailmanmestariksi nousi kokonaiskilpailussa kuudenneksi sijoittunut Ranskan Aude Lemordant (Extra 330SC). Hopealle naisten sarjassa sijoittuivat Svetlana Kapanina (SU31M) ja kolmanneksi Melissa Pemberton (Edge540).

FAI_WAC_2015_HR_1Taitolennon MM-kilpailuissa lennettiin harjoiteltu pakollinen ohjelma eli tunnettu ohjelma, vapaaohjelma sekä kolmantena suorituksena oli ns. tuntematonohjelma, joka kerrotaan kilpailijoille vain noin vuorokautta ennen suoritusta.

Taivaalla suomalaisia ei nähty mutta kilpailun kaikkiaan 22-henkisessä tuomaristossa olivat mukana Kimmo Virtanen (tuomari) ja Hanna Räihä (apulaistuomari). Kilpailuiden tuomaristossa oli mukana kahdeksan tuomaria, kahdeksan apulaistuomaria, kolme jury:n jäsentä ja kolmen hengen päätuomariryhmä (päätuomari ja kaksi apulaistuomaria).

Tuomariparivaljakolla on selkeä työnjako. Suomalaista apulaistuomari Räihä kertoi taivaalla näkyvät liikkeet Virtaselle, joka puolestaan seurasi niiden oikeanlaisen toteutumisen ja antoi arvostelupisteet. Mukana ollut paikallinen kirjuri siirsi pisteet kilpailun tulosjärjestelmään.

Hanna_Raiha_Kuva_Harri_Mustonen"Taitolennossa myös tuomarit laitetaan järjestykseen ja rankataan sen mukaan. Yhteneväisen tuomarinjan saavuttamiseksi katsotaan miten hyvin he osaavat laittaa lentäjät oikeaan, eli lopulliseen tulosjärjestykeen muihin tuomareihin verrattuna. EM- ja MM-kisoissa on aina 7-10 tuomaria ja tuo ranking index lasketaan sääntökirjan kaavan mukaisesti", kertoo Hanna Räihä.

Kansainvälisissä taitolentokilpailuissa kulkee aktiivisesti kolme suomalaistuomaria. Heistä Kimmo Virtanen ja Timo  Bartholdi on rankattu kansainvälisesti 10 parhaan joukkoon. Hanna Räihä oli tänä kesänä ensimmäistä tuomarina MM-tasolla.

Aivan viimevuosina moottoritaitolennon MM-kilpailuissa ei ole ollut mukana suomalaislentäjiä. Mikko Jägerholm on ollut mukana 2013, sijoitus 43 ja 2010 sijoitus 31, purjelentopuolella paras tulos 2014 Jukka Pelto-aho kokonaiskisan 7.

FAI_logo_WAC_2015Taitolennon MM-kilpailut järjestää FAI:n kansainvälinen
taitolentokomissio CIVA. MM- ja EM-kisat järjestetään vuorovuosin kahdessa ylimmässä kilpailuluokassa, Unlimited ja Advanced. Lisäksi joka toinen vuosi kilpaillaan Intermediate- ja YAK52-luokissa.

Suomessa taitolento- ja tuomaritoimintaa koordinoi Urheilutaitolentäjät ry (UTL), jossa on jäseniä noin 100. UTL:n kattojärjestö on Suomen Ilmailuliitto.

Tulokset FAI 28th World Aerobatic Championships 2015 - kokonaiskilpailu Unlimited-luokka

Tulokset CIVA 28th World Aerobatic Championships 2015


Video Châteaurouxista 27. elokuuta

 


Video Châteaurouxista kuudennen kilpailupäivän tunnelmista