Suomi leikkasi matalan riskin maaluettosta neljä maata - uusi listaus voimaan 23. elokuuta

Koronaliivi_1Valtioneuvosto on hyväksynyt uuden muutoksen ns. matalan riskin maita koskevaan asetukseen. Sen avulla mahdollistetaan Suomeen saapuminen ilman tartuntatautilaissa säädettyjä terveysturvallisuustoimenpiteitä. Asetusmuutos tulee voimaan 23. elokuuta 2021.

Henkilöiltä, jotka saapuvat Suomeen maasta tai alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä, ei edellytetä todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista tai covid-19 -testiä. 

Asetukseen on tehty muutoksia muuttuneen epidemiatilanteen myötä. Asetuksesta poistetaan Albania, Australia, Bosnia-Hertsegovina ja Romania, koska näissä maissa epidemiatilanne on huonontunut. Asetukseen lisätään Ruotsin Ylitornion kunta, koska kunnassa ei ole havaittu edellisen neljän viikon aikana uusia koronatartuntoja.

Valtioneuvoston asetuksen mukaisia maita, joista Suomeen saapuvilta ei edellytetä testiä tai todistusta, ovat Hongkong, Kiina, Macao, Puola, Taiwan, Unkari, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat sekä Ruotsin Ylitornion kunta.

Näissä maissa ja alueilla covid-19-tapausten kahden viikon ilmaantuvuusluku on alle 10 sataatuhatta asukasta kohden. 

Asetusta muutetaan epidemiatilanteiden muuttuessa.