Suomi solmi uudet lentoliikennesopimukset Etelä-Afrikkaan ja Ruandaan

Sky_sunset2Suomi on solminut uudet lentoliikennesopimukset Etelä-Afrikan ja Ruandan kanssa. Neuvottelut saatiin päätökseen ICAO:n lentoliikennesopimusneuvottelutapahtuma ICAN:issa Kenian Nairobissa 10.-14.12.2018. Uudet järjestelyt parantavat Suomen saavutettavuutta ja ovat siten hyödyksi matkustajille ja liike-elämälle. Lentoliikennesopimusneuvottelut etenivät myös usean muun maan kuten Etelä-Korean osalta.

Suomen delegaation puheenjohtaja Nairobin ICAN-kokouksessa oli LVM:n Päivi Jämsä , varapuheenjohtaja Trafin Leila Iikkanen ja lisäksi tarkkailijana mukana oli lentoyhtiö Finnairin edustaja Sami Lahdensuo. Kokouksessa parafoitiin kaksi uutta lentoliikennesopimusta.

Etelä-Afrikan kanssa sovittiin uuden liberaalin lentoliikennesopimuksen tekstistä. Siinä viikkovuorot on ensivaiheessa rajoitettu seitsemään. Sopimusta on kuitenkin määrä liberalisoida myöhemmin sitä mukaan, kun lentoyhtiöillä on konkreettisia suunnitelmia käyttää tarjolle tulleita liikenneoikeuksia. Sopimus ei rajoita konekokoja tai kaupunkipareja.

Sopimus ei tässä vaiheessa sisällä ns. viidennen ilmailun vapauden oikeuksia eli se ei salli lentoja maiden välillä ja niistä edelleen.

Etelä-Afrikan ja Suomen välillä on ollut voimassa lentoliikennesopimus jo aiemminkin. Kyseessä on hyvin vanha sopimus, joka koski ainoastaa codeshare-toimintaa.

Ruandan kanssa solmittu sopimus on puolestaan ensimmäinen ja täysin liberaali ilman eri rajoituksia.

Suomalaisvaltuuskunta allekirjoitti Nairobissa myös lentoliikennesopimuksen Kenian ja Chilen kanssa. Niistä kerrottiin jo joulukuussa 2017 (lue uutisemme aiheesta: Uudet lentoliikennesopimukset mahdollistavat reittejä Suomesta Argentiinaan, Chileen, Keniaan ja Tansaniaan).

Uusien sopimusten sisältämiä periaatteita sovelletaan välittömästi ilmailuviranomaisten välillä niiden toimivallan rajoissa, vaikka sopimukset eivät olekaan virallisesti vielä voimassa.

Lisäksi neuvottelut etenivät merkittävästi Australian, Etelä-Korean ja Tansanian kanssa. Asia on niiden osalta kuitenkin edelleen kesken joten tuloksia ei vielä tässä vaiheessa voitu täsmentää.

Neuvottelut jatkuvat jatkuvat seuraavassa ICAN-tapahtumassa joulukuussa 2019 Jordaniassa Australian ja Tansanian kanssa ja huhtikuun lopulla 2019 Korean kanssa.

 Lue myös: