Sveitsi sanoi kyllä Gripeneille

SAAB_Gripen_takeoff_1Sveitsin parlamentin turvallisuuskomitea äänesti 27. elokuuta Gripen-hankinnasta. Äänestystulos 14-9 sanoi kyllä ruotsalaishävittäjille ja hankinnan jatkolle. Lopullista päätöstä odotetaan syyskuussa.

"Olemme iloisia komitean päätöksestä ja sen positiivisesta vaikutuksesta Gripen-ohjelmalle", kommentoi Saabin ilmailu-liiketoiminnasta vastaava apulaisjohtaja Lennart Sindahl.

Sveitsi on korvaamassa vanhoja Northrop F-5 Tiger -hävittäjiä. Sveitsi valitsi hävittäjäkilvassa Saabin Gripenin halvempana verrattuna yhteiseurooppalaiseen Eurofighter Typhooniin ja Dassaultin Rafaleen.

Saab ilmoitti Sveitsin kanssa solmitusta sopimuksesta marraskuussa 2011. Kauppojen arvo on noin 3,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja  se käsittää 22 Gripen-monitoimihävittäjää.

Sveitsin parlamentin ylähuone hyväksyi Gripen-hankinnat maaliskuussa 2013 mutta hylkäsi koneiden rahoitussuunnitelman ja asia palautui uuteen käsittelyyn.

Nyt tehdyn uuden päätöksen uskotaan vievän viivästyneet kaupat maaliin saakka. Lopullinen päätös saadaan parlamentin äänestyksessä syyskuussa 2013.

Saab ja sen alihankkijat jatkavat työtä uuden koneen eteen. Alihankintasopimuksia sveitsiläisyritysten kanssa on Saabin mukaan solmittu jo 117 ja niiden arvo on noin 315 miljoonaa Sveitsin frangia.


Gripen E:n kokoonpano alkanut

Saab aloitti ensimmäisen uuden sukupolven Gripen E -koneen kokoonpanon heinäkuussa 2013. Yli tuhat henkeä keskittyy päätyönään uuden mallin kehitykseen ja tuotantoon.

SAAB_GripenUusi Saab JAS 39 Gripen E tarjoaa uuden sukupolven sensorit, uudenlaisen kommunikaatiojärjestelmän, mullistavan avioniikkajärjestelmän, enemmän työntövoimaa, pidemmän toiminta-ajan sekä enemmän tilaa ja kantavuutta aseille. Ohjaamo on varustettu täysin digitaalisella HUD-näytöllä ja täysin uudella elektronisen sodankäynnin järjestelmällä.

Saab ja Ruotsin Puolustusvoimien materiaalilaitos (FMV) allekirjoittivat helmikuussa 2013 sopimuksen 60 Gripen E -koneen modifioinnista vuosien 2013-2026 aikana.

Ensimmäinen JAS 39 Gripen otettiin käyttöön Ruotsin ilmavoimissa vuonna 1997 ja konetyypillä on lennetty jo yli 160 000 tuntia. Gripeneitä on toimitettu kaikkiaan 280 koneyksilöä ja niistä 28 on kaksipaikkaisia.