SVT: SAS:n kone ohitti venäläisen Iljushin-tiedustelukoneen vain 90 metrin etäisyydeltä

mirage2000_il20_natoSAS:n matkustajakone joutui maaliskuun alussa väistämään venäläistä elektroniseen tiedusteluun tarkoitettua Iljushin Il-20M -konetta, kertoo Sveriges Television. Koneet ohittivat toisensa vain 90 metrin päästä. Matkustajakone oli noussut ilmaan Kööpenhaminan Kastrupista ja kohtaaminen tapahtui Itämeren yllä Skånen eteläpuolella.

SVT:n mukaan SAS:n lento SK681 oli 3. maaliskuuta matkalla Kööpenhaminasta Roomaan. Reittiä on viime aikoina operoitu Airbus A321 -kalustolla.

Pian lentoonlähdön jälkeen miehistölle kerrottiin puolustusvoimilta saadun tutkatiedon perusteella, että reitillä on tunnistamatonta liikennettä. Koneen oma TCAS-törmäyksenestojärjestelmä ei kohdetta näyttänyt, joten se ei käyttänyt transponderia.

Venäläinen Iljushin Il-20M -tiedustelukone lensi kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yllä. Jutun kuvassa Baltian ilmavalvontaan osallistunut ranskalainen Dassault Mirage 2000 -hävittäjä tunnistaa samanlaista neljällä potkuriturbiinimoottorilla varustettua konetta Itämeren yllä vuonna 2011.

SVT:n uutinen (ruotsiksi)