Oil on Water 2016 -harjoitukseen liittyy öljyhavainnointi satelliitein sekä lentovalvonnan ja miehittämättömien ilma-alusten avulla. Suomi osallistuu lentovalvontatehtävään Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokoneella, johon SYKE on hankkinut öljyhavainnointilaitteiston. Lentokoneen tehtävänä on öljyntorjunta-aluksen opastus torjuntatehtävässä ja erilaisten testattavien torjuntalaitteiden tehokkuuden tarkkailu ilmasta. ”Vaikka ympäristönsuojelun näkökulmasta öljyn kaataminen mereen tuntuu omituiselta ovat Norjan viranomaiset päätyneet siihen, että tällaista vuotuista harjoitusta tarvitaan öljyntorjunta- ja havainnointilaitteiden toimivuuden varmistamiseksi todellisen öljyvahinkojen varalta", sanoo SYKE:n ympäristövahinkojen torjunnan ylitarkastaja Heli Haapasaari.
Pohjanmerellä on tapahtunut laajojakin öljypäästöjä ja niihin varautumiseen on panostettu. Osa varautumista on harjoitella avomerellä öljypäästöjen avulla, jolloin erilaisten mekaanisten keräinten tehokkuudesta saadaan suoraa tietoa. ”Suuren öljypäästön havainnointi on Rajavartiolaitoksen lentokoneen miehistölle harjoituksen arvokkain osa, sillä valvontalaitteita ei ole jouduttu käyttämään todellisessa onnettomuudessa suurten öljymäärien havainnointiin", korostaa Rajavartiolaitoksen yliluutnantti ja Dornier-koneen ohjaaja Petri Jantunen
Myös laitteita käyttävien operaattoreiden kannalta harjoitus on tärkeä, koska näin pienennetään väärien hälytysten lukumäärää. Tiedossa on, että suuri osa kesäaikana satelliitilla havaituista oletetuista öljypäästöistä varmentuu tarkastuskäynnillä joksikin muuksi, tavallisimmin leväkukintojen aiheuttamaksi ilmiöksi. Suomen Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontakone lentää harjoitusalueella tapahtuman kaikkina päivinä ja testaa laitteitaan. Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat osallistuvat lennoille ja seuraavat torjuntatoimia johtokeskuksessa Norjan Stravangerissa.
|
|||