Tehokas Marksman-ilmatorjuntajärjestelmä saa jatkoaikaa Leopard-alustasta

marksman_2Maavoimien panssarialustoille asennetut Marksman-ilmatorjuntatykkitornit ovat olleet viitisen vuotta varastoituina T-55-alustojen vanhentumisen takia. Nyt edelleen täysin toimiva järjestelmä on asennettu uudemmalle Leopard 2 A4 -panssarivaunun alustalle. Näin saadaan mekanisoitujen taisteluosastojen ilmasuojaa parannettua merkittävästi.

Maavoimat esitteli 5. elokuuta viimeaikaisia kalustohankintoja Parolannummella Hämeenlinnassa. Ne turvaavat osaltaan Suomen puolustuksen uskottavuutta ylläpitämällä maavoimien liikkuvuutta ja tulivoimaa nykyaikaisen maasodankäynnin edellyttämällä tavalla.

Yksi uutuuksista oli Marconi Marksman -ilmatorjuntajärjestelmän asennus Leopard-alustalle. Muutostyön teki Millog Suomessa 2014 - 2015.

Englantilainen Marconi suunnitteli Marksman-tornin 80-luvun lopussa asennettavaksi erilaisille panssarialustoille. Lopulta sitä osti vain Suomi.

Puolustusvoimissa järjestelmä tunnetaan lyhenteellä ITPSV90. Alustana oli puolalaisvalmisteinen T-55AM.

Suuressa ja korkeassa tornissa on kaksi sveitsiläisen Oerlikonin valmistamaa 35 mm automaattitykkiä. Niille on tornissa yhteensä 460 sirpalekranaattia. Aseiden ulkoreunojen koteloinnissa on kummallekin tykille lisäksi 20 panssaroitujen maamaalien tulittamiseen soveltuvaa alikaliiperiammusta.

marksman_1Marconi Series 400 -tutkan antenni on tornin takaosassa (vasemmalla, klikkaa kuvat suuremmaksi). Liikkeessä se lasketaan taakse alas. Vaunu kykenee nopeaan tulenavaukseen ja tarkkaan ammuntaan.

Marksman soveltuu erilaisten taistelukentän nopeasti ilmaantuvien ilmamaalien torjumiseen. Näitä ovat esimerkiksi matalalla lentävät taisteluhelikopterit ja rynnäkkökoneet. Nykyisin myös miehittämättömät ilma-alukset ovat tyypillisiä maaleja tällaiselle järjestelmälle,

Vuoden 2010 jälkeen Marksmanit ovat olleet ylläpitovarastoituina. Niitä on kuitenkin käytetty vähintään kerran kuukaudessa. Tämä on varmistanut järjestelmien säilymisen käyttökelpoisina.

Marksman-tornia on testatttu asennettuna Leopard 2 A4 -alustalle. Niitä vapautuu muunnettavaksi ilmatorjuntakäyttöön Puolustusvoimien ostettua Hollannista käytettyinä 100 uudempaa Leopard 2 A6 -vaunua.

Uutta asennusta varten tarvittiin 10 senttiä leveä soviterengas. Leopard 2 Marksman osoittautui toukokuisissa koeammunnoissa toimivaksi ja se otetaan palveluskäyttöön 2016.

Uusi Leopard-versio on suuri. Tutka mittausasennossa vaunulla on korkeutta 4,82 metriä ja yhdistelmän taistelupaino on 49 255 kg. +TT+

Videolla Marksman-järjestelmä ITPSV90 ampuu Lohtajalla: YouTube

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja ilmatorjunnasta: