Thaimaan ilmavoimien Gripen syöksyi maahan lentonäytöksessä

saabGripen_thai_alan_wilson_wikipediaThaimaan kuninkaallisten ilmavoimien Saab JAS 39C Gripen -hävittäjä (70108) on syöksynyt maahan lentonäytöksessä Hat Yaissa yöllä Suomen aikaa. Koneen ohjaaja ei ehtinyt käyttää heittoistuinta ja hän menehtyi turmassa.

Tapauksesta kuvatun videon perusteella Gripen oli tekemässä ohilentoa suhteellisen korkealla. Kone vaikuttaisi kääntyvän selkälentoon ja painuvan siitä loivahkoon selkäsyöksyyn joka päättyy törmäykseen maahan. Hävittäjä räjähti tulipalloksi.

Onnettomuus tapahtui 14. tammikuuta lauantaiaamuna 9.20 paikallista aikaa. Hat Yain lentokentällä (VTSS) oli meneillään Thaimaan vuotuisen Lasten päivän lentonäytös, joka nyt siis päättyi järkyttävällä tavalla.

Thaimaan kuninkaaliset ilmavoimat on asettanut tutkijalautakunnan selvittämään maahansyöksyä. Lentokenttä suljettiin onnettomuuden jälkeen, mutta sen odotettiin avautuvan pian. Thaimaalaismedian mukaan onnettomuuden pelastustoimien yhteydessä yksi sammutusajoneuvo kaatui.

Thaimaa tilasi 2008 kuusi Gripen-hävittäjää (neljä kaksipaikkaista JAS 39D ja kaksi yksipaikkaista JAS 39C -konetta). Vuonna 2010 tilattiin vielä kuusi yksipaikkaista.

Ensimmäinen kone toimitettiin 2011. Niillä korvattiin vanhentuneet Northrop F-5 Freedom Fighter -hävittäjät.

Gripenit tukeutuvat Thaimaassa Surat Thanin lentotukikohtaan (VTSB). Onnettomuudessa tuhoutunut koneyksilö (Wikipedian Gripen-listauksen mukaan kyseessä oli 70108, C/N 39404) kuului ilmavoimien 701. laivueeseen ("Hait"). T.T.

Päivittynyt 17.35: korjattu koneyksilön tunnus.