Tilastokeskus: Suomen lentokenttien matkustajamäärä romahti vuonna 2020

Tilastokeskus_2020Tilastokeskuksen tuoreimman ilmaliikennetilaston luvut osoittavat odotetusti Suomen lentokenttien matkustajalukujen romahtamisen. Vuonna 2020 Suomen lentokenttien kautta lensi yhteensä 6,5 miljoonaa matkustajaa, mikä oli vain neljännes vuoden 2019 matkustajamäärästä.

Kansainvälisen ilmaliikenteen matkustajamäärä laski Tilastokeskuksen mukaan 78 prosenttia ja kotimaisen 66 prosenttia. Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia oli 5,1 miljoonaa ja muilla kotimaan lentoasemilla yhteensä 1,4 miljoonaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus oli 79 prosenttia kotimaan kenttien koko matkustajamäärästä.

Vielä tammi-helmikuussa 2020 matkustajamäärät olivat edellisvuoden tasolla, mutta maaliskuun puolivälissä maailmanlaajuinen Covid-19 -pandemia pysäytti lentoliikenteen hetkellisesti lähes kokonaan.

Kesän aikaina lentoliikenteen matkustajamäärät elpyivät hieman, mutta loppuvuosi oli jälleen laskusuuntainen. Ilmaliikenteen koko vuoden 2020 matkustajamäärästä 76 prosenttia lensi tammi-maaliskuussa. Huhti-joulukuussa matkustajamäärän lasku olikin jo 92 prosenttia verrattuna vuoteen 2019.

Edellisvuoteen verrattuna ilmaliikenteen matkustajamäärät putosivat yli 80 prosenttia Savonlinnan, Jyväskylän, Tampere-Pirkkalan, Kokkola-Pietarsaaren, Joensuun, Enontekiön, Vaasan sekä Kajaanin lentoasemilla. Talven hiihtokauden vaikutuksen näkyivät, kun suhteellisesti vähiten matkustajamäärät laskivat Kuusamon (-38%) ja Kittilän (-43%) lentoasemilla.

Vuonna 2020 matkustajista 69 prosenttia tuli ulkomaan lennoista ja 31 prosenttia kotimaan lennoista. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärästä 80 prosenttia tuli kansainvälisistä lennoista. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajista 97 prosenttia lensi reittiliikenteessä ja 3 prosenttia tilauslennoilla. Muiden kotimaan lentokenttien kohdalla matkustajista 12 prosenttia lensi tilauslennoilla.

Turun lentoasemalla ulkomaan liikenteen matkustajien osuus oli 78 prosenttia ja Tampere-Pirkkalan lentoasemalla 53 prosenttia.

Muiden kotimaan lentoasemien matkustajista yhteensä 20 prosenttia tuli kansainvälisistä lennoista.

Vuonna 2020 lentoliikenteen rahti- ja postikuljetusten määrä laski kolmanneksen verrattuna edellisvuoteen. Rahti- ja postikuljetusten yhteismäärä oli 147 210 tonnia ja tonneista 97 prosenttia kulki Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

Rahtitonneista 99 prosenttia kuljetettiin Suomen ja ulkomaiden välisessä liikenteessä. Kuljetetusta tavaramäärästä 79 082 tonnia oli lähteviä ja 68 129 tonnia saapuvia.

Tilastokeskuksen ilmaliikennetilasto on säännöllisesti tehtävä selvitys Suomessa toimivien lentoasemien matkustaja-ja rahtimääristä. Lentoasemayhtiöt saattavat julkaista vastaavia tilastoja omien lentoasemiensa osalta. Tilastokeskusseuraa, että nämä tilastot ovat yhteneväisiä Tilastokeskukselle ilmoitettujen tietojen kanssa.

Tilaston tiedot koskevat liikenneilmailua eli kaupallista lentoliikennettä, jossa kuljetetaan matkustajia, rahtia tai postia maksua tai vuokraa vastaan.

Lue myös: