Traficom ja Finnair sopivat maakuntalentojen option käytöstä - lentoyhteydet jatkuvat huhtikuulle 2024

Norra_ATR_2Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt sopimukset option käytöstä Finnair Oyj:n kanssa mahdollistamaan lentoliikenteen jatkumisen viiden maakuntakentän ja Helsingin välillä 28.4.2024 asti valtion tukemana. Finnair ei ole palaamassa reiteille kaupallisena toimijana, vaan jatkaa reittien ostoliikenneoperaattorina jatkokauden loppuun saakka. 

Uusi sopimus jatkaa nyt käynnissä ollut sopimuskautta myös 30. heinäkuuta 2023  jälkeiseen aikaan. Lennot Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin lentoasemien välillä sekä kolmioreittinä Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Kemi-Tornion lentoasemien välillä jatkuvat nyt Finnairin siivin 28. huhtikuuta 2024 saakka.

Alkuperäisen sopimuskauden arvo oli 14 miljoonaa euroa ja nyt eduskunnan 1.3.2023 myöntämä 17 miljoonan euron lisärahoitus käytettiin optiosopimuksen mukaisesti.

Reitit lennetään Norran operoimilla ATR 72 -koneilla, joissa on 68/70 matkustajapaikkaa. Jyväskylään, Joensuuhun ja Kajaaniin lennetään kymmenen viikkovuoroa ja Kemin ja Kokkolan lennot lennetään kolmiolentoina 14 kertaa viikossa. Optiokauden liput tulevat myyntiin alkuiltapäivästä 20. maaliskuuta.

"Koska kyseessä on optio, jatkuu palvelutaso pääasiassa nykyisellään. Sopimuskauden aikana lentoaikatauluihin voidaan tehdä jonkun verran muutoksia, jotta ne vastaisivat mahdollisimman hyvin alueiden lentotarpeisiin", toteaa johtaja Pipsa Eklund.

Lentoliikennepalveluja kyseisille reiteille on hankittu toukokuusta 2021 alkaen.

Lentoyhteyksien jatkuminen optiokaudella tuo hieman lisävarmuutta maakuntien toimijoille, mutta on eri asia riittääkö kevääseen 2024 saakka voimassa oleva sopimus uusiin investointehin ja matkustajamäärien kasvuun.

Tavoitteena on, että tuetun kauden jälkeen lentoliikenne alueille jatkuu markkinaehtoisesti.

Finnair teki paluun kyseisille maakuntareiteille ainoastaan valtion tukemana ostoliikenteenä. Myös nyt yhtiö muistuttaa ettei ole palaamassa reiteille kaupallisena toimijana, vaan jatkaa reittien ostoliikenneoperaattorina jatkokauden loppuun saakka.  

Lue myös: