Työehtokiista vei Norwegianin lentäjät lakkoon - satoja lentoja peruttu

Norwegian_EFHK_bagdrop_1Norwegianin ja lentäjäliiton kiista lamautti yhtiön lentoliikenteen Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa keskiviikkona 4. maaliskuuta. Norwegianin mukaan yli 35 000 matkustajan lennot peruuntuvat. Neuvottelut lentäjiä edustavan NPU:n (Norwegian Pilot Union) ja Parat:n kanssa keskeytyivät tuloksettomina.

Norwegian kertoi neuvotteluiden kariutumisesta lentäjäliitto NPU:n ja Parat:n kanssa 28. helmikuuta. Kysymyksessä on kiista työehdoista Norwegianin tytäryhtiön Norwegian Air Norwayn (NAN) ja työntekijöiden väliläl. NAN operoi Norwegianin lentoja Skandinaviassa.

Lakkoilut alkoivat jo viikonloppuna mutta nyt keskiviikkona se laajentui koskemaan koko Skandinaviaa. Lakossa on yli 650 lentäjää. Norwegianin odotetaan ilmoittavan reittivähennyksistä Norjassa laskevan kysynnän seurauksena.

Norwegian on perunut keskiviikolta 4. maaliskuuta lähes kaikki kotimaanlennot Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa sekä lähes kaikki lennot Oslon, Kööpenhaminan ja Tukholman välillä. Yhtiön mukaan se pyrkii operoimaan normaalisti lennot Englannista (DY2400-DY2900), Espanjasta (DY5100-DY5598), Suomesta (DY5599-DY5999) ja USA:ssa sekä Thaimaassa (DY7001-7999).

Myös osa Suomen lennoista on peruttu. Norwegianin Suomessa operoivat lentäjät kuuluvat Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY:n alaiseen NASPA:an (Norwegian Air Shuttle Pilots Association). Norwegianin kaukolennot Skandinaviasta ja Englannista operoidaan normaalisti, sillä ne eivät kuulu tytäryhtiö NAN:n operointiin.

Norwegianin mukaan lentäjät pyrkivät vaikuttamaan yhtiön tuotantoon ja vaativat työehtosopimuksensa ulottamista Norjan ja oman yhtiön ulkopuolelle. Vaatimuksina on mm. yhtenäiset työehdot Norwegianin Pohjoismaiden lentäjille sekä  Norwegianin yhtenäinen senioriteettilistaus, joka kattaisi kaikki yhtiön liikenteen solmukohdat.


Kovasti laajeneva ja kiistelty lentoyhtiörypäs

787_norwegian_netNorwegianilla on kolme lentotoimintalupaa joista kaksi on Norjan viranomaisen myöntämiä. Norwegian Air Norway (NAN) operoi yhtiön lentoliikennettä Skandinaviassa ja toinen lupa kuuluu Norwegian Air Shuttlelle (NAS). Kolmas lentotoiminta lupa kuuluu kaukolentoja operoivalle Norwegian Air International Limitedille ja sen on myöntänyt Irlannin viranomainen.

Vuonna 1993 perustettu Norwegian on nykyisin Euroopan kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö. Se on laajentanut toimintaansa rajusti lentäen 424 reitillä 130 kohteeseen. Yhtiöllä on liikenteen solmukohtia pohjoismaiden ulkopuolella mm. Englannissa ja Espanjassa.

Vuonna 2013 se aloitti myös kaukolennot Skandinavian ja Yhdysvaltojen sekä Thaimaan välillä. Nykyisin kaukolentoja on tarjolla myös Englannista.  Norwegianin kaukoliikennelaivasto on kasvamassa 17 Boeing 787 Dreamliner -koneeseen. Viimeaikoina yhtiö on ollut esillä mediassa kiistanalaisen Yhdysvaltain operaattoriluvan hankintaprosessista.