USAF:n F-22 Raptor -stealth-hävittäjät lensivät ensi kertaa harjoituksiin Eurooppaan (video)

f22_spangdahlem2_usafNeljä Lockheed Martin F-22 Raptor -hävittäjää laskeutui perjantai-iltana Spangdahlemin tukikohtaan Saksassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maailman parhaina pidettyjä taistelukoneita on sijoitettu Eurooppaan harjoituksia varten. Näin tuetaan USA:n NATO-kumppaneita.

F-22-hävittäjät lensivät perjantaina Eurooppaan kutsulla Tabor 11. Koneet oli varustettu kahdella suurella siiven alle ripustetulla lisäpolttoainesäiliöllä (otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi). Spangdahlem sijaitsee Saksan länsiosassa lähellä Luxemburgia.

Koneet kuuluvat 95th Fighter Squadroniin ja niiden kotikenttä on Tyndall Air Force Base Floridassa. Jutun lopussa on video koneiden lähdöstä lennolle kohti Eurooppaa sekä saapumisesta Spangdahlemiin.

Tukijoukot eli noin 60 maahenkilöstön jäsentä toi Spangdahlemiin Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskone. Se puolestaan kuuluu Kalifornian Travis Air Force Basessa toimivalle 60th Airlift Wingille.

F22net_USAF"Raptorien ensimmäinen tukeutuminen Eurooppaan on mainio tilaisuus hyödyntää näitä edistyksellisiä hävittäjiä harjoittelussa muiden omien konetyyppiemme sekä NATO-liittolaistemme kanssa", totesi USAF:n Euroopan ja Afrikan ilmavoimien komentaja kenraali Frank Gorenc.

Harjoittelun tavoitteena on osoittaa, että viidennen sukupolven stealth-hävittäjä F-22 pystyy operoimaan  tukikohdista Euroopassa. Samalla koneiden miehistöt voivat tutustua toimintaympäristöön.

Tarkoituksena on harjoitella yhteistoimintaa mm. amerikkalaisten Boeing F-15 Eagle ja Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -hävittäjien kanssa.

f22_raptor_2_usdodViidennen sukupolven hävittäjä F-22 Raptor teki ensilentonsa 1997 ja palveluskäyttöön se otettiin 2005. Koneen suunnittelussa keskeinen kriteeri oli huono näkyvyys tutkissa.

F-22 kykenee ääntä nopeampaan lentoon ilman jälkipolttoa (ns. Super Cruise). Koneen avioniikka on erittäin kehittynyt. Se on myös varsin liikehtimiskykyinen.

Erittäin kalliiksi tulleita hävittäjiä (arviot vaihtelevat runsaasti mutta CNN:n mukaan yhden koneen hinta saattaa olla jopa 412 miljoonaa dollaria) rakennettiin lopulta vain 195 kappaletta, joista operatiiviseenn käyttöön päätyi 187. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja Raptorista: