Venäläinen Su-25-rynnäkkökone ammuttiin alas Syyriassa - ohjaaja surmattiin

suhoj_su25_latakia_russian_modVenäläinen Suhoj Su-25 -rynnäkkökone on ammuttu alas Syyriassa lauantaina 3. helmikuuta kapinallisten hallussa olevalla alueella. Venäjän puolustusministeriön mukaan ohjaaja pelastautui heittoistuimella, mutta hänet ilmeisesti surmattiin maassa.

Internetiin lähetettyjen videoiden perusteella rynnäkkökoneeseen näyttäisi todennäköisesti osuvan olkapäältä laukaistava lämpöhakeutuva ohjus (MANPADS, man-portable air-defense system). Venäläiset ovat tähän asti saaneet operoida alueen ilmatilassa varsin vapaasti.

Nettiin ladatuissa videoissa vilahtaa myös avautunut laskuvarjo. Samaten nähtävillä on materiaalia maahansyöksyneestä koneesta, jonka hylky on tulessa. Se on tunnistettavissa Su-25-tyyppiseksi. Kyseinen koneyksilö oli ilmaisesti Su-25SM (RF-96486, "Sininen 06")

Uutistoimisto TASS:n mukaan Venäjän puolustusministeriö olisi kertonut, että koneen ohjaaja surmattiin pian sen jälkeen kun hän olisi saavuttanut maankamaran laskuvarjollaan. Alasammuttujen lentäjien kohtalo on aiemminkin ollut karu kapinallisten hallitsemilla alueilla.

Rynnäkkökone ammuttiin alas Idlibin maakunnassa. Alasammuttu Suhoj on toiminut osana Venäjän operaatiota, jolla tuetaan Syyrian hallitusta taistelussa kapinallisia vastaan. Koneen kotikenttänä toimii Hmeymim Latakiassa.

Venäjä vastasi koneen pudottamiseen iskemällä jo lauantaina alueella sijaitsevaan kapinallisten tukikohtaan. Joidenkin tietojen mukaan tähän olisi käytetty risteilyohjuksia.

Stinger_1MANPADS-ohjuksen käyttöä ei ole vahvistettu, mutta mikäli sellaisia on alueelle kulkeutunut, se tekee ilmatoiminnan Syyriassa entistä haastavammaksi (kuvassa vasemmalla Suomen puolustusvoimien kalustoon kuuluva olalta laukaistava Stinger-ohjus).

Suhoj Su-25 oli Neuvostoliiton vastine Yhdysvaltain Fairchild A-10 Thunderbolt II -rynnäkkökoneelle. Matalatoimintaan tarkoitettu ja panssaroitu kone on aseistettu kahdella 23 mm automaattitykillä.

Koneen siivissä ja rungossa on enimmillään yhteensä 11 aseripustinta, joihin tyypillisissä Syyrian tehtävissä on kiinnitetty vapaasti putoavia pommeja (otsikkokuvassa) ja rakettikasetteja. T.T.

Jos video ei näy, katso se tästä.