Venäjä tilasi 92 Sukhoi Su-34 -rynnäkköpommittajaa

Su-34_SukhoiVenäjän puolustusministeriö on maaliskuun alussa tehnyt 92 Sukhoi Su-34 -rynnäkköpommikoneen lisätilauksen. Kyseessä on Su-27-hävittäjään perustuva kaksipaikkainen uuden sukupolven (4+) taistelukone. Niitä tilattiin jo vuonna 2008 yhteensä 32 kappaletta. Tähän mennessä ilmavoimat on saanut 10 pommittajaa ja tänä vuonna odotetaan 12 koneen toimituksia.

Nyt allekirjoitettu lisätilaus takaa Novosibirskissä sijaitsevan NAPO-tehtaan tuotannon vuoteen 2020 asti. Su-34-koneilla (NATO-koodi Fullback) korvataan ikääntyviä, kylmän sodan ajoilta periytyviä Su-24 Fencer -pommittajia. Kyseessä on Venäjän suurin taistelukonetilaus 20 vuoteen.

Konetyypissä on Venäjän ilmailuteollisuuden edistyneintä tekniikkaa. Kolme siipipintaa (canard, siipi ja korkeusvakaaja) takaavat vakuuttavan liikehtimiskyvyn. Moottorien välisen puomin taaksepäin katsova tutka turvaa takasektoria.

Su-34 voi kuljettaa 8000 kiloa aseita yhteensä 12 ripustimessaan. Kuormana voivat olla myös kaikki uusimmat venäläiset täsmäpommit ja -ohjukset. Kone voi toimia kaikissa sää- ja valaistusolosuhteissa ja se voidaan ilmatankata.

Vaikka Su-34 perustuu yksipaikkaiseen Su-27-ilmaherruushävittäjään, sen laajennetussa eturungossa on tilaa rinnakkainistuvalle kahden hengen ohjaamolle sekä pienelle keittiölle ja wc:lle. Koneessa myös mahtuu nukkumaan vaakatasossa. Näin pitkillä lennoilla miehistön vireystila pysyy yllä.