Viisi HX-hävittäjävalmistajaa mukana viikonlopun päälentonäytöksessä Rissalassa

Rissala_typhoon_luftwaffe_1Ilmavoimien Hornetille seuraajaa etsivä HX-hanke näkyy vahvasti Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä  Rissalan lentoasemalla 18.-19. kesäkuuta. Mukana on viisi hävittäjävalmistajaa. Koneista paikalla nähdään Eurofighter ja JAS 39 Gripen, viimeksi mainittu myös ilmassa.

Saabilla on näytösalueella Suomessa ennennäkemätön chalet-rakennus, jossa esitellään uutta JAS 39 E Gripen -hävittäjää. Ruotsin ilmavoimat tuo paikalle kolme edellisen sukupolven JAS 39 C Gripen -hävittäjää. Kone nähdään niin ilmassa kuin maassa.

BAE Systems edustaa monikansallista Eurofighter Typhoonia ja esittelee koneensa sopivuutta Hornetin seuraajaksi omalla osastollaan. Maanäyttelyssä on peräti neljä Typhoonia. Englannin Royal Air Force että Saksan Luftwaffe tuovat kumpikin kaksi hävittäjäänsä Rissalaan.

Rissala_typhoon_saab_luftwaffe_5Ensimmäistä kertaa mukana päälentonäytöksessä on ranskalainen Dassault Aviation omalla osastollaan. Perinteinen lentokonevalmistaja esittelee Rafale-hävittäjäänsä.

Lockheed Martin tuo Rissalaan F-35 Lightning II -hävittäjän ohjaamosimulaattorin. Yhtiöllä on näyttelyssä oma osasto.

Boeing on mukana HX-hankkeessa F/A-18 Super Hornet -hävittäjällään. Sitä esitellään amerikkalaisen kauppakamari AmCham Finlandin osastolla.

Suurelle yleisölle näyttely on avoinna lauantaina ja sunnuntaina. Perjantai on ammattilais- ja mediapäivä. Hävittäjävalmistajat järjestävät silloin useita tiedotustilaisuuksia.

Romanian_MiG21LancerC_laskussaKahden hävittäjäkandidaatin ohella päälentonäytöksen vieraista kannattaa mainita Suomessa ennen näkemätön Boeing V-22 Osprey -tiltrotor, joka yhdistää helikopterin ja lentokoneen ominaisuuksia.

Pitkästä aikaa Suomen taivaalla nähdään myös MiG-21-hävittäjä, tällä kertaa Romanian ilmavoimien modernisoituna Lancer-versiona (kuva yllä). Suomen Ilmavoimien pitkään käyttämän konetyypin tukikohtana toimi juuri Rissala.

Luonnollisesti myös Ilmavoimat on esillä päälentonäytöksessä. Taivaalla nähdään mm. F/A-18 Hornet -soolo ja Midnight Hawks -taitolento-osasto. Rajavartiolaitos ja maavoimien ilmailu nähdään myös Rissalassa. Vartiolentolaivue esittelee ensimmäistä kertaa uutta Airbus Helicopters H215 Super Puma -versiotaan (aiemmin Eurocopter AS332L1e). Teksti Tero Tuominen

Tarkempi ohjelma, konelistaus sekä aukioloajat ja pääsylippujen hinnat löytyvät näytöksen sivuilta: TourDeSky16. Alla kartta näyttelyalueen sijoittumisesta Rissalan lentoasemalle (yleisöalue rajattu vihreällä katkoviivalla).

tourdesky16_kartta