Virgin Atlanticin A340-600 palasi kentälle laserhäirinnän takia

FAA_laser_at_cockpitVirgin Atlanticin Airbus A340-600 -kone (G-VWKD) oli nousemassa lennolle VS25 Lontoon Heathrow'sta New Yorkiin kun sen ohjaamoon kohdistettiin voimakas lasersäde. Kone jatkoi lentoaan Irlannin yli kunnes perämies totesi voivansa huonosti. Miehistön yhteisellä päätöksellä Airbus kääntyi takaisin palaten lähtökentälleen.

Ilma-aluksiin kohdistuneet laserhäirintätapaukset ovat olleet jatkuvassa kasvussa. Niistä on raportoitu Suomessakin (lue lisää linkeistä jutun lopussa).

Runway_glare_animToiminta voi olla erittäin vaarallista, vaikka kuolemaanjohtaneita onnettomuuksia ei vielä olekaan tapahtunut. Häirinnässä käytettävät laserit eivät ole kokoustiloista tuttuja punapisteosoittimia, vaan erittäin kirkkaita vihreitä lasereita.

VS25 nousi ilmaan Heathrow'n lentoasemalla sunnuntai-iltana. Alkunousussa sen ohjaamoon kohdistettin lasersäde. Airbusissa oli 252 matkustajaa ja 15 miehistön jäsentä.

Englannin lentäjäyhdistys British Airline Pilot's Association BALPA otti tänään kantaa tapaukseen ja muistutti että laserilla saatetaan aina koko matkustajakone satoine matkustajineen vaaraan. Mikäli molemmat ohjaajat sokaistuvat, seurana voi olla ilma-aluksen maahansyöksyminen.

BALPA:n mukaan voimakkaat laserit pitäisikin luokittaa aseiksi. The Guardianin mukaan vuosina 2009 - 2015 Englannissa raportoitiin lähes 9000 ilmaliikenteen laserhäikäisyä. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: