Yeti Airlinesin ATR 72-500 -matkustajakone syöksyi maahan Nepalissa - ainakin 72 menehtyi

YetiAirlines_9N_ANC_FAP_TeemuTuuriYeti Airlinesin ATR 72-500 -matkustajakone on tuhoutunut lento-onnettomuudessa Nepalissa 15. tammikuuta 2023. Kotimaanlennolla ollut matkustajakone syöksyi lähestymisvaiheessa rakennuksiin Nepalin Pokharan lentoaseman läheisyydessä. Turmassa on alustavien tietojen mukaan menehtynyt 72 ihmistä.

Yeti Airlinesin ATR 72-500 -potkuriturbiinikone oli lennolla YT691 Kahthmandun Trhibuvanin lentokentältä Pokharaan. Sosiaalisessa mediassa julkaistun videomateriaalin mukaan matkustajakone syöksyi matalalta rakennuksiin tai maastoon niiden läheisyyteen lähestymisen loppuvaiheessa.

Tuhoutuneessa matkustajakoneessa oli ensitietojen mukaan neljän hengen miehistö ja 68 matkustajaa. Kaikkien 72 koneessa olleen kerrotaan menehtyneen. Mahdollisista lisäuhreista maassa ei ole tietoa.

YetiAirlines_ATR_1Syytä lentokoneen hallinnan menetykseen ei vielä tiedetä. Turmakoneen ATR 72-500 (9N-ANC, MSN 754) ensilento tapahtui elokuussa 2007 eli se oli noin 15,5 vuotta vanha. Koneen voimanlähteinä oli kaksi Pratt & Whitney Canada PW127F -moottoria.

Koneyksilö oli lentänyt Yeti Airlinesin laivastossa huhtikuusta 2019 lähtien. Aiemmat käyttävät olivat Nok Air ja Kingfisher Airlines.

YetiAirlines_network_1Vuonna 1998 perustettu nepalilainen lentoyhtiö Yeti Airlines on maan toiseksi suurin alueellinen lentoyhtiö. Sen laivastossa oli ennen turmaa kuusi ATR 72-500 -konetta. Yeti Airlines keskittyi vuonna 2009 uudemmalla ATR-kalustolla suuremmille reiteille ja sen entiset STOL-reittiyhteydet (Short Take Off and Landing) siirtyivät Tara Airin hoidettavaksi.

Yeti Airlines on EU-alueella toimintakiellossa olevien lentoyhtiöiden listalla. Tällä ns. lentoyhtiöiden mustalla listalla on tällä hetkellä kaikki lentoliikenteen harjoittajat, jotka ovat saaneet lentotoimintaluvan niiden toiminnan valvonnasta vastaavilta Nepalin viranomaisilta.