Yhdysvaltain Ilmavoimien Bombardier E-11A tuhoutui Afganistanissa

USAF_E11AYhdysvaltain Ilmavoimien Bombardier E-11A -liikesuihkukoneen raportoidaan tuhoutuneen Afganistanissa 27. tammikuuta 2020. Kyseessä on tietoliikenneyhteyksiä ilmassa välittävästä ns. BACN (Battlefield Airborne Communications Node) -koneesta. Se välittää reaaliajassa taistelukentän tapahtumia erilaisten taktisten datalinkkien kautta.

Sotilaskäytössä ollut liikesuihkukone tuhoutui Keski-Afganistanissa lähellä Ghaznin kaupunkia. Onnettomuudessa tuhoutunut USAF:n Bombardier Global Express 6000 -koneesta muokattu E-11A -kone (11-9358). Siihen on asennettu Northrop Grummanin valmistamia laitteistoja, joiden avulla BACN-kone voi tarjota data- ja puheyhteyksiä maassa ja ilmassa toimivien joukkojen tarpeisiin.

Sotilaskoneen kerrotaan olleen onnettomuuden sattuessa lennolla Kandaharista Kabuliin. Ensitietojen mukaan koneessa olisi ollut kaksi ihmistä. Turmapaikalta julkaistun videomateriaalin mukaan kone on tuhoutunut pahasti ja on ollut myös tulessa.

Toistaiseksi onnettomuuden syistä ei ole tietoja eikä kukaan ole ilmoittanut ampuneensa konetta alas.

USAF:lla tällaista kalustoa operoi ainakin 430th Expeditionary Electronic Combat Squadron. Tuhoutunut E-11A -kone on ollut sijoitettuna Afganistaniin jo ilmeisesti ainakin vuodesta 2012 lähtien mutta mahdollisesti vuodesta 2009 lähtien.

Afganistanin lentoturmasta on raportoitu eri medioissa pitkin päivää. Alunperin esillä olisi ollut matkustajakoneturma. Afganistanin hallitus sen jo kertaalleen vahvisti, mutta lentoyhtiö kiisti. Nämä tiedot osoittautuivat jo aamupäivän aikana vääriksi.

Twitter-video -koneen turmapaikalta

Vahvistamanton kuva turmapaikalta.