Deltan YouTube-turvavideo aikamatkustaa 80-luvulle - myös Finnairilla viraalihitti

delta_safetyvideo_80_youtubeEnnen lentoa näytettävä turvademo tai -video on tärkeä osa lentoturvallisuutta. Mutta senkin voi toteuttaa hauskasti, kuten Virgin America ja Air New Zealand ovat osoittaneet. Nyt mukaan liittyy Delta Air Lines videolla, joka on toteutettu 80-luvun tyyliä parodioiden. Isot kampaukset ovat valttia! Kaikki matkustajille tärkeät turvaohjeet on kuitenkin mahdutettu mukaan.

Lentoyhtiöt pyrkivät hyodyntämään sosiaalista mediaa julkaisemalla YouTubessa kiinnostavaksi tuunattuja videoita, joiden toivotaan leviävän viraalisti erilaisissa nettipalveluissa kuten Facebookissa ja Twitterissä. Toimiessaan tämä nostaa tunnettuutta ja kaiken lisäksi suhteellisen edullisesti.

Aina tämä ei toki onnistu. Joskus viesti kuitenkin lähtee leviämään. Myös Finnairilla on oma viraalihitinsä, nyt jo hieman alamaissa olevan Intian liikenteensä tiimoilta.

AirNewzealand_safetydemoAir New Zealand on saanut suurta suosiota Hobitti-elokuvan teemaan tehdyllä turvavideollaan (kuva oikealla). Yhtiöllä on myös muita vastaavia erilaisiin teemoihin sovitettuja turvademoja.

Virgin America puolestaan julkaisi oman Safety Dance -videonsa. Sitä varten yhtiö palkkasi eri alojen huipputekijöitä

Monista näistä onkin muodostunut jonkinlaisia viraalihittejä: esimerkiksi Air New Zealandin Hobitilla on nyt yli 11 miljoonaa YouTube-katsomiskertaa.

Myös kanadalaisen WestJetin viime vuoden jouluvideo levisi räjähdysmäisesti netissä. Se on selvästi tehty tunteisiin vetoavaksi ja ilmeisen onnistuneesti. Videota on nyt tammikuun lopussa katsottu huimat yli 35 miljoonaa kertaa.

Finnair_bollywood_youtubeFinnairin Intian kansallispäivän juhlistamiseksi tammikuussa 2012 tekemä Bollywood Flashmob -video (kuva vasemmalla) on tähän mennessä kerännyt yli 5 miljoonaa latausta.

Kyseessä on yhtiön YouTube-kanavan ylivoimaisesti katsotuin video. Muilla on tyypillisesti tuhansia katsomiskertoja.

Seuraavaksi suosituimmalla niitä on 600 000. Siinä nähdään Marimekon kanssa yhteistyössä toteutettu jouluyllätys Singaporen Changin lentoasemalla (video alla, linkit kaikkiin muihin edellä mainittuihin videoihin jutun lopussa)

Normaalista poikkeavissa turvavideoissa matkustajat todennäköisesti kiinnittävät ohjeisiin enemmän huomiota kuin normaalissa demossa. Siksi humoristisia versioita voi perustella jo turvallisuudenkin takia. Ne ainakin eroavat animoiduilla ihmishahmoilla toteutetuista, vaikka ei olekaan varmuutta näytetäänkö YouTube-julkaisuja tosiaan aina myös lennoilla?

delta_safetyvideo_80_3_youtubeNyt YouTubessa julkaistussa Deltan Boeing 737-800 -koneen turvademossa lentoemännällä on 80-lukuinen ilmava kampaus ja säihkyvä hymy. Hän käy yli viisi minuuttia kestävällä videolla läpi kaikki normaalit turvallisuusohjeet. Niitä demonstroivat näyttelijät on puettu 80-luvun tyylin mukaisesti.

delta_safetyvideo_80_2_youtubeMukana on isoja kampauksia, säärystimiä, Atari-pelikonsoleita, Rubikin kuutioita, sotkuun menneitä C-kasetteja (kuva yllä), breakdancea ja muuta vastaavaa. Myös 80-luvun tv-sarjan Alf-avaruusolio vilahtaa videolla (kuvassa vasemmalla).

Kaiken lisäksi koneen perämiehenä on koripalloilijana kuuluisuuteen noussut Kareem Abdul-Jabbar, jonka ilmailusta kiinnostuneet muistavat legendaarisen Hei me lennetään -elokuvan perämiehen Roger Murdockin roolista.

Matkustajille kerrotaan nykytyyliin luvasta käyttää elektronisia laitteita. Videolla ne kuitenkin ovat massiivisia 80-lukuisia versioita. Kun todetaan, että lennolla on käytettävissä WiFi, matkustajat pudistelevat hämmästyneitä päitään: mistä on kyse. ++

 

Finnairin Marimekon kanssa yhteistyössä toteutettu jouluyllätys Singaporen Changin lentoasemalla 2012.

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut viraalivideoista:

Finnairin lentoemäntien Bollywood-tanssi lisäsi Delhi-Helsinki -reitin kysyntää 25 %

Taru sormusten herrasta -väki huolehtii turvademosta Air New Zealandin triplaseiskassa (video)

Virgin American turvademo tanssitaan videolla

WestJetin nettivideo luo lämmintä joulun tunnelmaa - ja kerää somessa miljoonia hittejä

WestJet-lentoyhtiön jouluvideo keräsi viikossa hämmästyttävät 26 miljoonaa katsomiskertaa