67 prosenttia vastaajista haluaa säilyttää Helsinki-Malmin lentokenttänä

malmiairshow14_1Vain 15 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa lopettamisuhan alla olevalle Malmille asuntoja, kertoo Malmin lentokentän ystävät ry:n teettämä kysely. Mikäli asuntorakentamisen tarpeet pystyttäisiin ratkaisemaan muutoin, peräti 67 prosenttia vastaajista puoltaisi Malmilla lentämistä jatkossakin.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n TNS Gallupilta tilaama kysely toteutettiin osana puhelinomnibus­tutkimusta 23. kesäkuuta - 8. elokuuta 2014 välisenä aikana. Malmin lentokenttää koskevat kysymykset esitettiin Uudellamaalla asuville 15-79-vuotiaille vastaajille.

Yhteensä tehtiin 1038 haastattelua. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on tyypillinen noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa, joten luotettavuutta voidaan pitää hyvänä.

timo_hyvönen"Valtiovalta ajaa lentokentän muuttamista asuinalueeksi. Teetimme kyselyn kansalaisten päinvastaisen mielipiteen todistamiseksi. Kysely kertoo sen minkä tiesimmekin: suurin osa pääkaupunkiseudun kansalaisista haluaa Malmin lentotoiminnan jatkuvan", toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

"Helsingissä on sekä kaavoitettua että kaavoittamatonta varantoa moninkertaisesti Malmin alueen verran, joten tilasta ei ole pulaa. Näyttää siltä, että päättäjät ovatkin toimineet virheellisten tietojen varassa", Hyvönen jatkaa.

Kansalaisten mielipide on vuosien varrella kääntynyt yhä enemmän Malmin lentokentänä säilyttämisen puolelle. Vuonna 2011 vastaavassa kyselyssä asuntorakentamista kannatti 29 prosenttia ja 56 prosenttia halusi säilyttää sen nykyisellään. Kysymyksenasettelu tosin oli hieman eri kuin tänä kesänä.

Malmi on tapahtumien kenttä ja arvokas kulttuuriympäristö

SU_FIAS_yleis_1Helsinki-Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentoasema. Toiminnasta 80 prosenttia on koulutusta, suurin osa ammattilentäjille suunnattuna. Lentoasema on myös Rajavartioston Helsingin vartiolentolaivueen tukikohta sekä yleisilmailun monipuolinen keskus.

Elokuun puolivälissä järjestetyssä ilmailutapahtumassa Malmille kokoontui järjestäjän ilmoituksen mukaan yli 51 000 maksanutta katsojaa.

"Malmin lentokenttä on kohtauspaikka, johon ilmailuharrastajien ja koulutettavien lisäksi kokoontuu kansalaisia pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin. Lentokentän suosiosta kertoo osaltaan myös se, että Malmin lentokentän säilyttämisen tueksi perustetun kansalaisadressin on allekirjoittanut jo 64 000 henkilöä", Hyvönen kertoo.

Malmin-lentoasema-ilmasta_2Vuonna 2009 Malmin kenttäkokonaisuus on luetteloitu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Lisäksi kenttä on valittu kaksi kertaa maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle (World Monuments Fund 2004 ja 2006).

"Lentoaseman tilanne on nyt arvioitava uudelleen. Pääkaupunkiseudun liikelentojen palveleminen vapaalla aikataululla ei enää ole mahdollista, jos Malmi suljetaan."

"Valtiovalta on toimimassa yleisen mielipiteen vastaisesti, ilmeisesti virheellisen tietojen pohjalta ja ilman todellista tarvetta lentoaseman lakkauttamiselle. Kentän toimintojen siirtäminen muualle ei ole suurelta osin mahdollista, vaan toiminta loppuu", Timo Hyvönen sanoo.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja Malmin lentoasemasta:

SK: Malmin korvaajiksi ajatellut Nummela ja Hyvinkää ongelmallisia - konsulttiselvitys tekeillä

Rajavartiolaitos käynnistää uuden Helsinki-Vantaan tukikohdan suunnittelun - lähtee Malmilta

Suomen Ilmailuliitto: ministeri Kyllösellä väärät tiedot Malmin lentoaseman toiminnasta

Malmin lentonäytös ylitti odotukset - sunnuntai veti reilusti yleisöä paikalle